Antena 3 CNN Actualitate Inedit Moment penibil cu Ceauşescu în prim-plan, la o mare inaugurare: „Când a apăsat dictatorul pe buton...“

Moment penibil cu Ceauşescu în prim-plan, la o mare inaugurare: „Când a apăsat dictatorul pe buton...“

Moment penibil cu Ceauşescu în prim-plan, la o mare inaugurare: „Când a apăsat dictatorul pe buton...“
09 Sep 2019   •   18:53

Inginerul Dan Cămară este cel mai vechi angajat al Petromidiei, martor al tuturor evenimentelor importante petrecute în combinat. Avea 26 de ani când a pus pentru prima dată piciorul la Midia (1976), pe locul unde avea să se construiască rafinăria.

Acesta a povestit pentru Adevărul ce s-a întâmplat când Nicolae Ceauşescu a participat la o primă ceremonie de inaugurare a lucrărilor. Potrivit inginerului, 30 de angajaţi s-au dus pe terenul de la malul mării şi au aranjat un birou şi o planşetă pentru această vizită.

Primul director al Petromidiei îi arăta preşedintelui, cu băţul, pe planşetă ce se va construi acolo. Apoi, pe acel birou era un buton pe care trebuia să apese Ceauşescu pentru a bate primul pilot al rafinăriei.

„Pilonutul din beton urma să fie înfipt cu un mecanism hidraulic care acţiona automat odată pornit, ataşat unei macarale. Când a apăsat Ceauşescu pe buton, nu s-a întâmplat nimic, deoarece pompa alimentată cu apă din mare nu era amorsată. Directorul de la firma de construcţii a avut prezenţă de spirit şi i-a făcut semn angajatului din macara, iar omul a început să bată manual, folosind manetele“, a povestit Dan Cămară incidentul.

×
Subiecte în articol: nicolae ceausescu
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close