Antena 3 CNN Actualitate Inedit Moment uimitor, observat în spațiu. Strălucirea în infraroșu conține lumina a peste un trilion de sori

Moment uimitor, observat în spațiu. Strălucirea în infraroșu conține lumina a peste un trilion de sori

Un moment uimitor a putut fi observat pe cer cu ajutorul telescopului Webb. NASA a anunțat că lumina declanșată în infraroșu are puterea a peste un trilion de sori.

Moment uimitor, observat în spațiu. Strălucirea în infraroșu conține lumina a peste un trilion de sori
Sursa foto: nasa.gov
de Ioana Mircea    |    18 Apr 2023   •   09:12

O explozie stelară a fost surprinsă de telescopul spațial James Webb. Evenimentul a fost provocat de ciocnirea a două galaxii spiralate în urma căreia se formează stele.

Galaxiile care s-au ciocnit, cunoscute sub numele de Arp 220, au generat o strălucire în infraroșu care conține lumina a peste 1 trilion de sori. Pentru comparație, galaxia Calea Lactee are o luminozitate care este echivalentă cu aproximativ 10 miliarde de sori.

Arp 220 se află la 250 de milioane de ani lumină distanță de Pământ, în constelația Serpens. Cele două galaxii au început să se ciocnească în urmă cu aproximativ 700 de milioane de ani.

Citește și: Fenomen uluitor: Copacul din care ţâşneşte apă două zile pe an!

Observațiile anterioare ale acestei regiuni pline de stele de la alte telescoape au observat caracteristici diferite. Radiotelescoapele au văzut 100 de rămășițe de supernove într-o zonă de mai puțin de 500 de ani-lumină, în timp ce Telescopul Spațial Hubble a documentat nucleele celor două galaxii originale existente la 1.200 de ani-lumină una față de alta, potrivit edition.cnn.com.

×
Subiecte în articol: NASA
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close