x close

Momentul în care Nicolae Ceaușescu era să rămână văduv. Cumpăna grea pe care a avut-o Elena Ceaușescu

de D.G.    |    15 Ian 2020   •   18:49
Momentul în care Nicolae Ceaușescu era să rămână văduv. Cumpăna grea pe care a avut-o Elena Ceaușescu 817

În 1979 românii puteau să rămână fără prima doamnă a țării.

Elena Ceauşescu, soţia preşedintelui comunist Nicolae Ceauşescu, a fost victima unui accident rutier petrecut în Bucureşti. Evenimentul nu a fost consemnat în documente oficiale, deşi atât Elena Ceauşescu cât şi şoferul maşinii au fost grav răniţi. Cu toate acestea, în jurul întâmplării s-au țesut o mulțime de legende.

S-a vorbit atunci despre faptul că Elena Ceaușescu a avut coastele şi ambele picioare zdrobite, că a avut răni puternice în zona feţei, motiv pentru care nu va mai apărea niciodată în public, ba chiar că a fost transportată de urgenţă la Moscova pentru a fi tratată de medicii ruşi.

Totuși, câteva detalii despre traumele suferite de soţia preşedintelui s-au păstrat în note secrete ale Departamentului de Stat al SUA, publicate de wikileaks.com.

„Există zvonuri temeinice în Bucureşti că Elena Ceauşescu a fost implicată într-un accident auto sâmbătă seara, în 20 octombrie. Se spune că ar fi fost rănită şi a fost internată la Spitalul Elias. Spitalul ar fi împânzit de agenţi de securitate. Am notat că doamna Ceauşescu nu a mai apărut în public în weekend“, se scria la 22 octombrie 1979, într-o notă secretă a Departamentului de Stat al SUA.

Valeriu Zaharia, fost şef al secţiei de neurochirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, era în anul 1979 rezidentul marelui profesor Constantin Arseni, medicul care a examinat-o pe Elena Ceauşescu imediat după accident.

Acesta a precizat că accidentul s-a petrecut la ieşirea din Bucureşti spre Ploieşti, în dreptul Zoo Băneasa. A fost un eveniment rutier banal, de genul „faţă-spate“, între doi participanţi în trafic, provocat de nepăstrarea distanţei regulamentare de către şoferul maşinii oficiale.

Elena Ceauşescu, care stătea pe bancheta din spate, a suferit un traumatism cranian, cu pierderea conştienţei, iar şoferul un traumatism toracic. „Ştiu că au lovit din spate o maşină înmatriculată în judeţul Neamţ şi, de aici, au apărut zvonuri că a lovit-o un neamţ. Nu era nimic adevărat, era din Piatra Neamţ, nu vreun german. Şoferul Elenei Ceauşescu a avut vreo zece coaste rupte, iar pe ea a trăsnit-o rău. A fost în comă“, îşi aminteşte dr. Zaharia care spune că autorităţile de atunci au luat măsuri dintre cele mai drastice pentru ca totul să fie ascuns, potrivit Fanatik.

Citeşte mai multe despre:

elena ceausescu nicolae ceausescu
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati