Antena 3 CNN Actualitate Inedit Moneda care valorează 1.000.000 de euro. A fost furată în urmă cu 20 de ani, dar autoritățile i-au dat de urmă

Moneda care valorează 1.000.000 de euro. A fost furată în urmă cu 20 de ani, dar autoritățile i-au dat de urmă

Puține monede au ajuns să fie atât de valoroase precum una realizată în urmă cu 2.000 de ani în timpul unei revolte evreiești. Povestea ei este absolut fascinantă.

Moneda care valorează 1.000.000 de euro. A fost furată în urmă cu 20 de ani, dar autoritățile i-au dat de urmă
Sursa foto: captura video
de Gabriel Dano    |    14 Sep 2022   •   18:34

Moneda este realizată din argint și, deși are dimensiuni reduse, abundă în simboluri evreiești specifice vremii. În afară de ea mai există doar 3 din aceeași epocă, mai exact din anul 69 d.Hr., al patrulea an la Marii Revolte.

Realizarea ei a fost „de fapt, o declarație de independență a evreilor din țara Israelului, o declarație împotriva imperiului puternic care le stătea în față”, a declarat Ilan Hadad de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA), citat de Playtech.

O relicvă atât de valoroasă nu avea cum să nu atragă atenția hoților, astfel că moneda a fost furată în Israel în 2002. Din fericire, autoritățile au reușit să dea de urma hoților și a fost confiscată și returnată apoi proprietarilor.

Totul după ce câțiva informatori au atras atenția IAA că moneda a fost luată de palestinieni dintr-un tezaur dezgropat în Valea Ella, la sud de Ierusalim.

20 de ani a durat căutarea prețioasei monede care a trecut prin mai multe mâini, prin intermediul târgurilor ilicite de antichități din Israel, Iordania și Marea Britanie. În final, a fost exportată în SUA, pentru a fi vândută la o licitație. Acolo au intrat pe fir și autoritățile care au confiscat-o și au redat-o proprietarilor de drept.

 

×
Subiecte în articol: moneda
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close