Antena 3 CNN Actualitate Inedit Mugur, eroul-elev de 17 ani care i s-a opus lui Ceaușescu. ”Nu mai vrem să stăm la cozi!”. I-au dat să bea ceva, iar la scurt timp a murit de leucemie!

Mugur, eroul-elev de 17 ani care i s-a opus lui Ceaușescu. ”Nu mai vrem să stăm la cozi!”. I-au dat să bea ceva, iar la scurt timp a murit de leucemie!

Mugur, eroul-elev de 17 ani care i s-a opus lui Ceaușescu. ”Nu mai vrem să stăm la cozi!”. I-au dat să bea ceva, iar la scurt timp a murit de leucemie!
Sursa foto: sursa foto: A1.ro
29 Iun 2018   •   19:10

După lichidarea rezistenței anticomuniste din munți, în anii '50, revoltele împotriva regimului de tristă amintirea și-au pierdut din intensitate. A venit greva minerilor de la Lupeni, din 1977, apoi Revolta de la Brașov, din 1987. Între ele, însă, în 1981, avea să se petreacă ceva greu de crezut.

Pe 29 septembrie 1981, muncitorii botoșăneni care merg spre muncă, se scarpină la ochi. Pe zidul Comitetului Județean al PCR, scrie, cu cretă albastră, ”NE-AM SĂTURAT SĂ STĂM LA COZI INTERMINABILE!” Securitatea intră, imediat, pe fir. Operațiunea capătă denumirea ”Panoul”. Notele continuă să apară aproape o lună. 

Inscripțiile erau peste tot: pe bordura bazinului de apă de la magazinul general, pe bordura gardului de la CEC, pe zidurile Casei de Cultură. Se crede că este vorba fie despre o organizație anticomunistă, fie de un luptător din munți, ”reactivat”. Preț de 20 de zile, Securitatea ”fierbe”. Abia pe 18 octombrie 1981, un angajat de la ”ochi albaștri” îl prinde îl flagrant pe ”teroristul” care scria ”Jos Comunismul”. Era un puști de 17 ani, îmbrăcat în uniformă, elev la Colegiul Național ”A.T. Laurian” din Botoșani, Mugur Iulian Călinescu.

Continuarea, pe A1 Premium.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close