Antena 3 CNN Actualitate Inedit Nava lui Shackleton, ”Endurance”, găsită sub gheața din Antarctica, la 100 de ani de la scufundare

Nava lui Shackleton, ”Endurance”, găsită sub gheața din Antarctica, la 100 de ani de la scufundare

Epava navei „Endurance” a exploratorului polar Ernest Shackleton, care s-a izbit de gheața din Antarctica și s-a scufundat la aproximativ 3.000 de metri, pe fundul oceanului, în urmă cu mai bine de un secol, a fost găsită.

Nava lui Shackleton, ”Endurance”, găsită sub gheața din Antarctica, la 100 de ani de la scufundare
Sursa foto: Twitter/ History Hit
de Cerasela Stafie    |    09 Mar 2022   •   12:29

Nava cu pânze cu trei catarge a fost pierdută în noiembrie 1915, în timpul încercării eșuate a lui Shackleton de a face prima traversare terestră a Antarcticii.

Încercările anterioare de a localiza epava de lemn, a cărei locație a fost înregistrată de căpitanul său Frank Worsley, au eșuat din cauza condițiilor ostile, fiind acoperită de gheață. Cu toate acestea, misiunea Endurance22, organizată de Falklands Maritime Heritage Trust, care a folosit vehicule subacvatice avansate, echipate cu camere și scanere performante, a reușit să dea de urma navei.

Filmările au arătat nava într-o stare remarcabil de bună, cu numele vizibil clar pe pupa.

„Suntem copleșiți de norocul nostru...Acesta este de departe cea mai frumoasă epavă din lemn pe care am văzut-o vreodată. Este verticală, mândră pe fundul mării, intactă și într-o stare de conservare strălucitoare”, a spus Mensun Bound, directorul de explorare al expediției, potrivit Reuters.

Expediția - condusă de exploratorul polar britanic John Shears, operată de pe o navă sud-africană care poate sparge gheața și cerceta impactul schimbărilor climatice - a găsit ”Endurance” la șase kilometri de poziția înregistrată de Worsley.

În ciuda faptului că a rămas blocat pe gheață, echipajul de 28 de oameni ai „Endurance” s-a întors acasă în viață. Aventura lor este considerată una dintre marile povești de supraviețuire ale istoriei omenirii.

Au străbătut gheața mării, trăind cu foci și pinguini. Au folosit trei bărci de salvare pentru a ajunge pe Insula Elefanților, nelocuită. De acolo, Shackleton și alți câțiva membri ai echipajului au vâslit aproximativ 1.300 km cu barca de salvare până în Georgia de Sud, unde au căutat ajutor de la o stație de vânătoare de balene.

După trei încercări eșuate, la a patra, Shackleton a reușit să se întoarcă să ia restul echipajului de pe insula Elephant, în august 1916, la doi ani după ce expediția sa transantarctică părăsea Londra.

×
Subiecte în articol: epava nava Antarctica
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close