Antena 3 CNN Actualitate Inedit Ce a făcut Nicolae Ceaușescu după accidentul nuclear de la Cernobîl. CIA a desecretizat un raport confidențial

Ce a făcut Nicolae Ceaușescu după accidentul nuclear de la Cernobîl. CIA a desecretizat un raport confidențial

CIA a desecretizat recent un raport confidențial legat de situația României după accidentul nuclear de la Cernobîl. Acesta conține informații care nu se cunoșteau până acum.

Ce a făcut Nicolae Ceaușescu după accidentul nuclear de la Cernobîl. CIA a desecretizat un raport confidențial
de Gabriel Dano    |    12 Apr 2022   •   21:08

De exemplu, este menționat apelul urgent făcut de autoritățile de la București către guvernul Statelor Unite, în dorința de beneficia de expertiza unor specialiști care să implementeze măsuri de protejare a populației expuse la radiațiile nucleare, după accidentul nuclear de la Cernobîl (26 aprilie 1986), potrivit fanatik.ro.

„Ministrul de externe Văduva a solicitat o întâlnire urgentă pentru data de 1 mai, în absența ambasadorului care se află într-o vacanță, în România. Ioan Ursu, prim-vicepreședintele Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie a condus întâlnirea împreună cu ministrul de externe. Marin Ivașcu, vicepreședintele Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară, s-a alăturat discuției, ceva mai târziu. Răceanu (MFA) a fost, de asemenea, prezent.

Ursu a anunțat că ambasada a fost informată despre nivelul radiațiilor din 30 aprilie și și-a exprimat aprecierea pentru interesul nostru”, se arată în referat.

Agentul de la ambasada SUA mai notează că ”Gor” (Mihail Gorbaciov, secretar general al Partidului Comunist din URSS și conducător al uniunii, n.r.) fusese informat despre incidentul de la Cernobîl, iar acesta dat ordin ca nivelul de radioactivitate la sol și în apă să fie monitorizat la nivel național. Până în noaptea dintre 30 aprilie și 1 mai, nu fuseseră constatate creșteri ale acestui nivel.

În timpul nopții, conform sursei citate, s-a înregistrat o creștere importantă a nivelului de radiații „în mai multe regiuni din România”, mai ales în partea de nord.

Elena Ceaușescu, șefa comisiei pentru implementarea populației civile

„Președintele Ceaușescu a condus o întâlnire pentru a lua la cunoștință rezultatele, la care Ursu a participat în calitatea sa oficială dar și ca fizician. Conducerea a decis înființarea unui grup de partid/stat, condus de academiciana Elena Ceaușescu, pentru implementarea măsurilor necesare pentru protejarea populației.

Conducerea statului a pus la dispoziția Statelor Unite, în deplină încredere, ”cheia” de măsurare a nivelului de radiații către Statele Unite, și a solicitat asistență din partea specialiștilor noștri, care să evalueze situația în România”, se mai arată în referat.

Ursu i-a explicat lui Nicolae Ceaușescu faptul că, inițial, România părea să aibă noroc, dar vântul și-a schimbat direcția iar ploaia ușoară a făcut ca solul să fie contaminat. „Nu a plouat mult, dar suficient”, a spus Ursu.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ceauşescu Cernobîl
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close