x close

Nicolae Ceaușescu putea declanșa Al Treilea Război Mondial! Ce cerere făcea în vara lui 1989!

de D.G.    |    14 Feb 2020   •   00:16
Nicolae Ceaușescu putea declanșa Al Treilea Război Mondial! Ce cerere făcea în vara lui 1989! 817

Este arhicunoscută poziția fermă a lui Nicolae Ceaușescu împotriva invaziei Cehoslovaciei de către armatele țărilor socialiste începută în 20 august 1968.

A fost singurul lider comunist care a avut curajul să condamne public, în cadrul unor mari adunări populare intervenție militară a sovieticilor, ungurilor, polonezilor, bulgarilor și est-germanilor împotriva „primăverii de la Praga”, perioada de liberalizare politică, democratizare şi descentralizare economică inițiată în aprilie 1968 de președintele Alexander Dubček, ales în ianuarie același an prim-secretar al partidului comunist și președinte al Cehoslovaciei.

La 13 ani distanță, în 1981, și Polonia trecea prin momente de mare tensiune internă. Sindicatul liber „Solidaritatea” (în poloneză:Solidarność), condus de Lech Walesa, primul sindicat necontrolat de partidul comunist, reușise să oblige puterea să semneze un acord în august 1980 și se impunea încet, dar sigur ca forța democratică capabilă să detroneze partidul comunist de la conducerea țării. În condiții sociale extrem de tensionate, care adânciseră Polonia într-o criză economică fără precedent după Al Doilea Război Mondial, generalul Wojciech Jaruzelski devenea prim-ministru în februarie și prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Unit Polonez în octombrie.

Continuarea, pe Fanatik.ro.

Citeşte mai multe despre:

nicolae ceausescu
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati