O celebră vioară Stradivarius, furată în 1980, a fost recuperată

06 Aug 2015   •   17:58
O celebră vioară Stradivarius, furată în 1980, a fost recuperată

În 1980 violonistul Roman Totenberg îşi lăsa vioara Stradivarius în birou, iar apoi ieşea să îşi întâmpine musafirii. Când avea să se întoarcă, vioara dispăruse.

Cutia acesteia a fost găsită mai târziu, în subsolul şcolii de muzică unde preda maestrul.

Totenberg, mort în 2012, la 101 ani, nu avea să mai revadă niciodată instrumentul.

În luna iunie, un agent FBI i-a sunat pe descendenţii violonistului, anunţând că instrumentul, cunoscut ca Ames Stradivarius, a fost recuperat.
La începutul lui iunie o femeie a adus instrumentul pentru a fi evaluat. Expertul a contactat autorităţile. Femeia a fost identificată ca fiind soţia răposatului Philip S. Johnson, mort în California în 2011.

Johnson, în epitaful său, a fost descris ca un reputat violonist, însă fără detalii despre cariera sa.

Una dintre fiicele lui Totenberg a spus că Philip Johnson era un violonist aspirant, aflat în preajma tatălui ei, la momentul furtului. La acea dată poliţia nu a putut obţine un mandat să caute instrumentul.

Furtul şi recuperarea obiectului care valorează câteva milioane de dolari este un lucru mai comun decât s-ar crede. Şi asta pentru că pe piaţa neagră nu prea pot fi vândute. La un banal amanet nu valorează decât câteva zeci de dolari, iar un vânzător specializat de astfel de obiecte ar anunţa imediat poliţia.

Ames Stradivarius a fost cumpărată de Totenberg în 1943, pentru o sumă care astăzi s-ar apropia de 200.000 de dolari.

Nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare în acest caz.

x close