Antena 3 CNN Actualitate Inedit O eclipsă a făcut prăpăd în Moldova, în urmă cu 400 de ani. O poveste mai puțin cunoscută de români

O eclipsă a făcut prăpăd în Moldova, în urmă cu 400 de ani. O poveste mai puțin cunoscută de români

O eclipsă a făcut prăpăd în Moldova, în urmă cu 400 de ani. O poveste mai puțin cunoscută de români
10 Mai 2018   •   15:28

În urmă cu mai bine de 350 de ani, cronicarul Miron Costin a relatat pentru prima oară despre o eclipsă de Soare, în urma cărora mulţi români şi-au pierdut vederea.

„S-au întunecat soarele într-acel anu, la luna lui iunie, cu mare groaze, cât perise soarele cu puţin nu toată lumina, tocmai amiazazdi şi mulţi oameni, neştiindu a se feri de o întunecare ca aceia şi privind la soare mulţu, au pierdut vederea în toată viaţa lor", scria cronicarul Miron Costin despre o eclipsă parţială de soare în „Letopiseţul Ţării Moldovei de la Aron-Vodă încoace", potrivit Historia.

Următoarea relatare a eclipsei a fost făcută de continuatorul său Ion Neculce (1672-1745), pe rând spătar, hatman şi vornic al Moldovei

„Atunce s-au făcut mare eclipsis, întunecare de soare, cât nu se vide om cu om. Întunecasa lumea în anul 7208 septemvrie, în doaospradzeci dzile (12 septembrie 1699 nrr), întru o dzi de marţi", scria Ion Neculce în „Letopiseţul Ţării Moldovei de la Dabija-vodă până la Ioan-vodă Mavrocordat".

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close