Antena 3 CNN Actualitate Inedit Oricine poate câștiga 1 milion de dolari prin rezolvarea acestui puzzle. Ce trebuie să faci

Oricine poate câștiga 1 milion de dolari prin rezolvarea acestui puzzle. Ce trebuie să faci

Oricine poate câștiga 1 milion de dolari prin rezolvarea acestui puzzle. Ce trebuie să faci
05 Sep 2017   •   22:51

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din St. Andrews oferă un premiu în valoare de 1 milion de dolari pentru oricine poate rezolva o problemă de şah numită şi Puzzle-ul Reginei.

Frumuseţea provocării este că nici măcar nu trebuie să înţelegi regulile de şah pentru a participa, dar asta nu înseamnă că va fi uşor. De fapt, cercetătorii spun că soluţia este atât de complexă din punct de vedere matematic încât găsirea ei ar putea dura mii de ani, potrivit libertatea.ro.

Puzzle-ul reginelor este o enigmă foarte simplă. Poți plasa opt regine pe o tabla de șah în așa fel încât să nu se atace reciproc? Astfel, două regine nu pot împarți același rând, aceeași coloană sau aceeași diagonală. 

„Dacă ai putea programa un computer să rezolve această problemă foarte repede, ai putea să adopţi pentru rezolvarea celor mai importante probleme care ne afectează zilnic”, a declarat Ian Gent, profesor la University of St Andrews din UK.

Enigma a fost inventată în anul 1850 și orice om cu puțină răbdare o poate rezolva. Calculatoarele însă nu o pot face cu o ușurință atât de mare. Acestea trec prin toate opțiunile, iar cu cât acestea sunt mai multe, cu atât va dura mai mult afișarea soluției.

×
Subiecte în articol: sah problema premiu
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close