Antena 3 CNN Actualitate Inedit Piotr Kapița, savantul de Nobel care a refuzat să lucreze la bomba atomică rusească, vorbea la perfecție limba română

Piotr Kapița, savantul de Nobel care a refuzat să lucreze la bomba atomică rusească, vorbea la perfecție limba română

Piotr Kapița, savantul de Nobel care a refuzat să lucreze la bomba atomică rusească, vorbea la perfecție limba română
22 Apr 2017   •   12:30

Piotr Leonidovici Kapița (1894-1984) este un nume pe care-l cunoaște orice fizician, însă e mai puțin cunoscut românilor. În anul 1978, fizicianul de geniu Piotr Kapița a fost distins cu Premiul Nobel, pentru remarcabila sa activitate sa de cercetare. De obicei, despre Kapița se spune că ar fi rus, dar pe lângă numele său, care dă de bănuit o origine românească, mai trebuie spus că marele savant vorbea limba română la fel de bine ca un român get-beget.

Despre strălucitul cercetător al fascinantei lumi a atomului se spune în cel mai bun caz, că avea „origini basarabene”. Ambii părinți ai lui Kapița erau originari din Basarabia și e ușor de înțeles ce limbă se vorbea în familia sa. Foarte probabil, unul dintre strămoșii paterni ai savantului s-a numit… Căpiță. Cel care avea să devină unul dintre marii fizicieni ai lumii a văzut lumina zilei la Kronstadt, oraș de pe insula Kotlin din Marea Baltică. Tatăl său a fost inginer militar, ajungând la gradul de general, iar mama sa a fost specialistă în filologie.
 
Continuarea, pe cunoastelumea.ro.

×
Subiecte în articol: bomba atomica
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close