Antena 3 CNN Actualitate Inedit Un miracol în ziua de Crăciun. Spiritul sărbătorilor a învins războiul

Un miracol în ziua de Crăciun. Spiritul sărbătorilor a învins războiul

Un miracol în ziua de Crăciun. Spiritul sărbătorilor a învins războiul
Sursa foto: Foto: wikipedia/ public domain
25 Dec 2015   •   16:44

În ajunul Crăciunului, în anul 1914, la cinci luni după declanşarea Primului Război Mondial, ceva extraordinar s-a întâmplat: soldaţii britanici şi cei germani, aflaţi pe frontul de vest, au decis să pună armele jos, să se ridice din tranşee şi să-şi declare pace. Timp de câteva zile, cei aproape 100.000 de militari britanici şi germani au conversat, au făcut schimb de cadouri, au cântat colinde împreună şi au jucat fotbal. Dar, cel mai important, şi-au oferit un răgaz pentru a-şi îngropa morţii fără să se teamă pentru siguranţa lor.

Trupele  britanice și germane au decorat zona din jurul tranșeelor din regiunea Ypres din Belgia. Nemții au pus lumânări pe tranșeele lor și un brad impodobit, continuând apoi sărbatoarea cu colinde de Crăciun. Britanicii le-au raspuns cu colindele lor tradiționale și le-au urat adversarilor "Crăciun fericit".

La scurt timp dupa aceea, trupele s-au deplasat in zona neutră și au facut schimb de cadouri: tutun, alimente, alcool si suveniruri, precum palarii.

În seara zilei de 24 decembrie, în prima zi a Armistiţiului de Crăciun, căpitanul Jack Armes, din cadrul Primului Batalion al Regimentului Staffordshire, a redactat o scrisoare impresionantă pentru soţia sa în care a povestit momentele trăite în tranşee. 

Citiţi aici epistola compusă de căpitanul Jack Armes

×
Subiecte în articol: Crăciun razboi
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close