Antena 3 CNN Actualitate Inedit Povestea adevăratei case de pe bancnota de 10 lei

Povestea adevăratei case de pe bancnota de 10 lei

Povestea adevăratei case de pe bancnota de 10 lei
05 Mar 2018   •   17:41

De mai bine de un deceniu, Muzeul Astra din judeţul Sibiu găzduieşte o casă tradiţională din judeţul Vâlcea despre care se spune că este una şi aceeaşi cu cea care apare pe bancnota de 10 lei.

„Povestea casei începe în urmă cu aproape 500 de ani”, declara în urmă cu câţiva ani Ion Hrenciuc, una din rudele vechilor proprietari. Acesta susţinea că: „Familia Vlădeştilor, care au dat şi numele aşezării, s-a tot întins, până au ajuns la familia Mihăescu. Înaintaşii au fost popi. Bunicul meu, Ilie Mihăescu a fost notar, dar toată lumea îl ştia după titulatura de notar preot Mihăescu, era ca o poreclă. Am un dubiu privind anul de construcţie al casei. Din ce am citit, din ce există şi la arhiva din Vâlcea, are în jur de 500 de ani. O cunosc de când m-am născut, în 1948, cunosc detalii de când s-au făcut anumite modificări. Ştiu că una este pe la 1833, parcă, apoi o alta, cea mai mare, în 1920 şi ceva, când s-a făcut pridvorul şi scările care duc la pridvor şi s-a renunţat la scările laterale.”

O parte din piese „vechi de peste 100 de ani, au fost cedate muzeului: icoane, măsuţe şi scaune cu cuie de lemn, conservate nu foarte bine. După ce a murit bunica mea, nu a mai locuit nimeni acolo şi au început să se dărâme”, spunea Ion Hrenciuc. Ca şi alţi nepoţi şi el s-a născut în casa din Vlădeşti: „Am şi o amintire tristă – că am căzut pe scările acelea, scăpând din braţele unuia dintre unchi. Am locuit trei ani de zile în casa aceasta. Bunica a avut grijă de toţi nepoţii care i-au trecut pragul... I-am îndemnat şi pe copiii mei şi pe nepoţi care locuiesc în Sibiu să meargă să viziteze casa. S-au arătat dezamăgiţi de faptul că realitatea este un pic diferită de cea din poză, dar aceasta din cauza celor care s-au ocupat de restaurare”, a explicat Hrenciuc.

Aşa arăta în realitate, până în 2006, casa din Vlădeşti - Vâlcea, înainte de a fi mutată la Sibiu „La demolare, inginerii au mers pe structura veche. Când s-au mărit copiii, bunicul a tot fost plecat ca notar şi a trebuit să tot facă mai mult spaţiu... Când merg la cumpărături şi folosesc bancnota, de fiecare dată mă gândesc că mi-am dat casa”, declara Ion Hrenciuc într-un interviu iniţiat la sugestia lui Cătălin Mamotă, potrivit Adevărul.

 

 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close