Ceauşescu, iritat de numele unui fotbalist celebru. „M-a chemat în birou şi mi-a zis: «Copile, ori îl schimbi, ori...»“

de D.G.    |    31 Mar 2017   •   13:36
Ceauşescu, iritat de numele unui fotbalist celebru. „M-a chemat în birou şi mi-a zis: «Copile, ori îl schimbi, ori...»“

În România anilor '80 cenzura îşi făcea simţită prezenţa chiar şi pe stadioanele de fotbal. Un jucător important al timpului a avut de suferit din cauză că numele său i-a iritat pe Ceauşeşti, scrie Adevărul.

Povestea lui Gheorghe Ceauşilă poate fi uşor subiectul unui film. Bunicul său i-a schimbat numele, apoi Ceauşescu l-a rebotezat. “Pe mine m-a chemat Giurcă, dar bunicul mi-a schimbat numele imediat dupa naştere. M-a botezat Ceauşilă. A spus că primul nepot al lui o să-i poarte numele. El a avut cinci fete!”. 

„Am început fotbalul acasă, la Chimia Râmnicu-Vâlcea, la juniori. Apoi m-au luat în armată, la Steaua. Abia ajunsesem de câteva zile când m-a chemat în birou Valentin Ceauşescu. «Copile, uite cum stă treaba», mi-a spus. «Ori îţi schimbi numele, ori îl transformăm în iniţială! Aşa nu poţi să joci fotbal, e ordin ştii tu de unde»”, povesteşte Ceauşilă, care avea 19 ani în acel moment.

„N-am vrut să-mi schimb numele de familie”, explică Gheorghe Ceauşilă, ajuns la 51 de ani. “Când am debutat pentru Chimia Rm. Vâlcea, am vrut să văd ce notă am primit în ziar, dar nu mă găseam în caseta tehnică. Mi s-a spus ziariştii că au trebuit să-mi schimbe numele în C. Gheorghe. Ordin de sus!”.

Eram cu Vâlcea în cantonament şi m-am trezit la uşă cu un secretar de partid de la Scorniceşti. Mi-a dat o pungă cu 100.000 de lei, pe atunci o Dacie nouă era 70.000, şi m-a pus să semnez. Era viaţă bună la Scorniceşti, practic stat în stat, a spus Gheorghe Ceauşilă.

 

Parteneri
x close