Antena 3 CNN Actualitate Inedit Povestea generalului care l-a arestat de două ori pe Nicolae Ceauşescu

Povestea generalului care l-a arestat de două ori pe Nicolae Ceauşescu

Povestea generalului care l-a arestat de două ori pe Nicolae Ceauşescu
Sursa foto: Foto: adevarul.ro
10 Feb 2017   •   11:05

Generalul Barbu Pârâianu a fost una dintre figurile emblematice din armata română în Primul Război Mondial. Pentru eroismul său, a fost înaintat la excepţional la gradul de general, iar mai târziu a fost pus în fruntea Jandarmeriei Române, funcţie în care l-a arestat în două rânduri pe Nicolae Ceauşescu, scrie adevarul.ro.

Barbu Pârâianu s-a născut în comuna Vladimir, din judeţul Gorj, fiind fiul moşierului Ioniţă Pârâianu, unul dintre înaintaşii săi fiind întemeietorul Mănăstirii Polovragi, unul dintre cele mai vechi şi cunoscute lăcaşuri de cult din Oltenia. S-a dedicat carierei militare şi a absolvit Liceului militar din Craiova, după care a îmbrăcat uniforma de sublocotenent de vânători. Pentru că s-a făcut remarcat ca un militar de perspectivă, a fost trimis să se specializeze la Şcoala militară de la Linz, din Germania. S-a întors în ţară şi a participat la luptele din Primul Război Mondial. A fost luat prizonier, dar a reuşit să evadeze şi să se alăture reţelui lui Vasile Chilian, care a reuşit să organizeze trecerea peste linia frontului în Moldova a peste 2.000 de foşti prizonieri români. Ei au dus şi informaţii preţioase despre dispozitivul trupelor Puterilor Centrale, astfel încât au avut o mare importanţă în organizarea contraofensivei de la Mărăşeşti, din vara anului 1917.

Câțiva ani mai târziu, Barbu Pârâianu a fost numit prin decret de către regele Carol al II-lea inspector general al Jandarmeriei Române, funcţie pe care a ocupat-o în perioada 1934-1937. A desfăşurat acţiuni ample de combatere a mişcărilor radicale, cum erau cele comuniste sau regionale. Într-una din aceste acţiuni a reuşit prinderea în două rânduri şi arestarea militantului comunist Nicolae Ceauşescu, în vara anului 1934 şi în anul 1935.

 

 

Barbu Pârâianu a fost numit prin decret de către regele Carol al II-lea inspector general al Jandarmeriei Române, funcţie pe care a ocupat-o în perioada 1934-1937. A desfăşurat acţiuni ample de combatere a mişcărilor radicale, cum erau cele comuniste sau regionale. Într-una din aceste acţiuni a reuşit prinderea în două rânduri şi arestarea militantului comunist Nicolae Ceauşescu, în vara anului 1934 şi în anul 1935. Barbu Pârâianu a pus la cale acţiuni care a dat mari lovituri comuniştilor.

Citeste mai mult: adev.ro/ol4z2n

×
Subiecte în articol: nicolae ceausescu
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close