Antena 3 Actualitate Inedit Povestea nazistului maghiar care a salvat viețile multor evrei. E incredibil ce i-a rezervat apoi destinul

Povestea nazistului maghiar care a salvat viețile multor evrei. E incredibil ce i-a rezervat apoi destinul

03 Mai 2019   •   21:10
Povestea nazistului maghiar care a salvat viețile multor evrei. E incredibil ce i-a rezervat apoi destinul
Sursa foto: sursa foto: Historia.ro

Pe hârtie, Zoltan Kubinyi pare mai mult un personaj fictiv decât o ființă umană. Un ofițer nazist maghiar care s-a întâmplat să fie adventist de ziua a șaptea, el a refuzat să poarte o armă chiar și atunci când supraveghea detașamente de muncă forțată. În timp ce povestea s-ar fi putut încheia cu răsturnarea lui Kubinyi de către prizonierii săi, viața reală a avut ceva mult mai emoționant de prezentat.

Din momentul în care a preluat lagărul de muncă din localitate, Kubinyi a lăsat umanitatea să strălucească prin el. În timp ce alți ofițeri naziști au abuzat de privilegiile lor, provocând prizonierilor și mai multe chinuri decât erau impuse de regimul lui Hitler, Kubinyi le-a permis evreilor din lagărul său de muncă să își țină tradițiile și sărbătorilor, unele ținându-le alături de ei. Kubinyi a mers până la suplimentarea rațiilor de hrană, în timp ce în alte lagăre comandanții le tăiau, potrivit Historia.ro.

Povestea devine și mai interesantă în momentul în care Kubinyi primește ordine directe de a trimite evreii la camerele de gazare. În timp ce cel de-al Treilea Reich se dezintegra, Kubinyi împreună cu oamenii săi au încercat să se ascundă cât au putut de bine în Ungaria. Nu a fost ușor, mai ales că la un moment dat o parte dintre evrei au fost prinși de poliția maghiară hortystă. Kubinyi a mers cu multe sticle de alcool și a reușit să îi adoarmă pe polițiști și apoi să fugă împreună cu oamenii săi. În cele din urmă i-a dus pe cei pe care îi supraveghease într-unul dintre orașele ocupate de Armata Roșie, salvându-le viața astfel.

El în schimb a fost arestat și deportat în Siberia unde a și murit, fiind îngropat într-o groapă comună. Astăzi, numele său apare pe lista celor Drepți între Popoare pentru că a permis umanității sale să triumfe.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close