Antena 3 Actualitate Inedit Povestea pe care puțini români o știu. Cum era să fie împușcat Jean Constantin

Povestea pe care puțini români o știu. Cum era să fie împușcat Jean Constantin

26 Mai 2020   •   17:52
Povestea pe care puțini români o știu. Cum era să fie împușcat Jean Constantin

Jean Constantin, pe numele său real Constantin Cornel Jean – ultimul nume fiind cel de familie, a apărut pe lume, pe 21 august 1927, la Techirghiol. Mama lui, cu origini grecești, Caliopi Stavreg Zaharia, era casnică, şi tatăl macedonean albanez, Dumitru Jean, conductor arhitect, aducea singurul venit al familiei.

Și nu a avut o viață deloc ușoară până să ajungă celebru.

A muncit ca hamal, dar și pe şantier. Când a trebuit să meargă în armată a fost luat la grăniceri, la Turnu Severin. Şi-a efectuat stagiul militar în cadrul Regimentului 9, unde s-a descurcat și a ajuns până la funcţia de sergent-major, potrivit A1.

Nu a prins deloc o perioadă ușoară. Iugoslavia şi Republica Populară Română aveau relaţii tensionate. Când mergea în pândă, Jean Constantin trebuia să tremure în faţa superiorului și să spună tare şi clar: „Plec să apăr frontiera de stat a Republicii Populare Române!”.

Dacă lipsea tremurul şi atitudinea crezută, atunci nu era băgat în pândă. Dacă era prins dormind, în pândă, era împușcat.

„Vă jur! De fiecare dată când intrai în patrulare sau în pândă, spuneai asta. Dacă te prindea dormind în pândă, te împușca”, mai spunea Jean Constantin, în interviul acordat Eugeniei Vodă, la „Profesioniștii”.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close