Antena 3 CNN Actualitate Inedit Primarul care a profitat de cutremurul din '77 şi a modernizat orașul cu buldozerele

Primarul care a profitat de cutremurul din '77 şi a modernizat orașul cu buldozerele

Primarul care a profitat de cutremurul din '77 şi a modernizat orașul cu buldozerele
Sursa foto: Foto: adevarul.ro
04 Mar 2017   •   11:01

În mai puţin de un deceniu, un singur om a reuşit să schimbe un oraş întreg. Multe dintre cartierele sau simbolurile Iaşiului de astăzi se datorează fostului primar comunist al Iaşului, Ioan Manciuc. Istoria îl consemnează pe Ioan Manciuc ca fiind primarul care a schimbat radical imaginea Iaşului. Acesta a fost preşedinte al Consiliului Popular al Municipiului Iaşi, sau primar, aşa cum ştim noi astăzi, între 1970-1979, scrie adevarul.ro.

Nu există ieşean care să nu fi trecut cel puţin o dată prin pasajul subteran din Piaţa Unirii. Puţini ştiu însă că acesta a fost realizat în perioada comunistă, sub mandatul lui Ioan Manciuc. La acea vreme, pentru lucrare au fost alocate de la centru suma de 15 milioane de lei vechi. Cutremurul din 1977, care a devastat România, i-a oferit lui Ioan Manciuc să schimbe cu totul faţa Iaşiului. â

În acea perioadă, în Iaşi erau numai străzi înguste, populate în special de tarabele comercianţilor evrei. Un alt cunoscut bulevard din zilele noastre, Ştefan cel Mare, era de asemenea o străduţă îngustă, ce semăna mai degrabă cu o uliţă sătească. După cutremurul din 1977, centrul Iaşului nu a suferit atât de mult ca alte zone din oraş. Manciuc a profitat însă de ocazie pentru a reamenaja centrul municipiului.

În câteva zile, el a adus buldozere şi bile de metal pentru demolări şi pe motivul că edificiile vechi din centru au fost afectate de cutremur, a demolat clădirile vechi din centrul oraşului. Ulterior, a ridicat din temelii cam tot ceea ce înseamnă actualul centru al Iaşiului. A realizat acest lucru cu ajutorul banilor de la Guvern.

×
Subiecte în articol: Iași primar
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close