Antena 3 CNN Actualitate Inedit Proiectul cu numele unui poem care avea să ucidă milioane de oameni. Explozia a fost atât de puternică încât un orb ar fi exclamat: "Ce străluceşte aşa?!"

Proiectul cu numele unui poem care avea să ucidă milioane de oameni. Explozia a fost atât de puternică încât un orb ar fi exclamat: "Ce străluceşte aşa?!"

Proiectul cu numele unui poem care avea să ucidă milioane de oameni. Explozia a fost atât de puternică încât un orb ar fi exclamat: "Ce străluceşte aşa?!"
Sursa foto: foto: Pixabay.com
27 Aug 2018   •   19:01

La finalul anilor ’30 au început să fie create primele arme nucleare captând imediat atenţia marilor puteri ale lumii, însă pe 16 iulie 1945 totul devine “palpabil”. Odată cu testul Trinity, se naşte un monstru: bomba atomică cu implozie cu plutoniu.    

Dezvoltarea proiectului armei atomice se face în Laboratoarele Los Alamos (nordul New Mexico), sub conducerea fizicianului Robert Oppenheimer (1904-1967), absolvent și al Universității Harvard. Numele i-l alege tot el, după un poem de John Donne.

Proiectul funcţionează din 1942 până în 1946 și are sprijinul logistic din partea Marii Britanii și al Canadei. Numai că folosirea unei bombe cu o asemenea forță de distrugere (zeci de kilotone TriNitroToluen – TNT) impune mai întâi o testare sub control total.

Astfel, ideea de a face o evaluare a comportării bombei nucleare se conturează în ianuarie 1944: dispozitivul trebuie să conţină plutoniu, iar puterea să fie estimate la 20 de kilotone TNT.

Pregătirile debutează în martie 1945, locația definitivă aleasă (după mai multe alternative puse în discuție) fiind deșertul Jornada del Muerto, la o bază de antrenament Alamogordo.

Continuarea. e A1.ro.

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close