Puțini români știu asta! Cât de mare este, de fapt, tezaurul României de la Moscova

de D.G.    |    24 Iul 2019   •   16:33
Puțini români știu asta! Cât de mare este, de fapt, tezaurul României de la Moscova Foto: pixabay.com

Unul dintre cele mai mari „of-uri” ale poporului român este tezaurul României care a fost trimis în Rusia în timpul Primului Război Mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime. Totuși, cât de mult aur a ajuns în Rusia și cât din el a fost recuperat? De ce tonele de aur nu au fost mutate la Londra?

În august 1916, România luase decizia intrării în război, alături de Antantă. Trupele germane, austro-ungare și bulgare au preluat inițiativa ocupând în toamna aceluiași an Dobrogea, Oltenia și Muntenia, conducerea României fiind nevoită să mute capitala țării de la București la Iași și să organizeze rezistența în fața invadatorilor în Moldova, potrivit Shtiu.ro.

Astfel, în luna noiembrie a anului 1916, s-a decis și mutarea sediului Băncii Naționale a României, ocazie cu care și tezaurul său a fost transportat la Iași. Era vorba la acea vreme despre 93,4 tone de aur (91 de tone de monede istorice de aur și 2,4 tone de lingouri de aur). Oamenii politici ai vremii au luat în calcul mutarea tezaurului în Rusia, cu atât mai mult cu cât Banca Națională a Franței luase o decizie similară și mutase tezaurul în Statele Unite ale Americii.

x close