Antena 3 CNN Actualitate Inedit Puțini români știu asta! Ce a cântat Nicolae Ceaușescu cu puțin timp înainte să moară

Puțini români știu asta! Ce a cântat Nicolae Ceaușescu cu puțin timp înainte să moară

Puțini români știu asta! Ce a cântat Nicolae Ceaușescu cu puțin timp înainte să moară
18 Sep 2019   •   16:30

Imaginile cu execuția soților Ceaușescu au făcut înconjurul lumii. Care au fost, însă, ultimele cuvinte ale dictatorului?

Procesul soților Ceaușescu a început pe data de 25 decembrie ora 13:20 și s-a terminat în jurul orei 14:40. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu (14:50), în curtea garnizoanei din Târgoviște.

Unul din avocați motivase că, din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă. În drum spre locul execuției Nicolae Ceaușescu a exclamat „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”.

Înainte să moară Ceaușescul ar fi strigat: „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!”.

Conform altor surse, se pare că „cel mai iubit fiu al poporului” a început sa cante fragmente din Internaționala (cel mai cunoscut cântec socialist). „L-am împușcat în timp ce cânta”, avea să mărturisească ulterior Dorin Marian Carlan, unul dintre membrii plutonului de execuție, potrivit Shtiu.ro.

 

×
Subiecte în articol: nicolae ceausescu
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close