Antena 3 CNN Actualitate Inedit Puțini români știu asta. De ce Ceauşescu a ales să fugă la Târgovişte

Puțini români știu asta. De ce Ceauşescu a ales să fugă la Târgovişte

Puțini români știu asta. De ce Ceauşescu a ales să fugă la Târgovişte
09 Dec 2019   •   16:21

Revoluţia izbucnită în luna decembrie a anului 1989 s-a încheiat odată cu execuţia soţilor Ceauşescu, pe data de 25 decembrie. Revoluţia a izbucnit la Timişoara pe data de 16 decembrie. Timp de 10 zile, românii au fost nevoiţi să facă faţă unui amalgam de informaţii şi zvonuri greu verificabile. Văzând că nu pot calma oamenii nemulţumiţi, pe data de 22 decembrie, soţii Ceauşescu, părăsiţi de comandanţi şi apropiaţi, aleg să ia un elicopter de la sediul Comitetului Central şi să fugă. Destinaţia iniţială? Snagov. Destinaţia finală? Târgovişte. De ce?

Imediat ce soţii Ceauşescu au părăsit sediul Comitetului Central, aceştia au plecat cu elicopterul Dauphin la palatul de la Snagov. Cum şi aici lucrurile erau departe de a fi calme, Nicolae Ceauşescu decide ca el şi soţia sa să ia elicopterul spre Piteşti, însă aveau să ajungă, în cele din urmă, la Târgovişte.

În momentul în care aeronava se apropia de aeroportul de la Boteni (lângă Piteşti) a fost identificată prin radio, iar pilotul i-a transmis dictatorului că ar putea fi doborâţi dintr-o clipă în alta. Atunci Ceauşescu i-a spus pilotului să aterizeze la şosea, lucru pe care acesta din urmă l-a şi făcut. Cu ajutorul unor maşini pe care le-au oprit pe drum, soţii Ceauşescu aveau să ajungă la Târgovişte de unde, conform martorilor, plănuiau să organizeze rezistenţa.

Continuarea, pe Shtiu.ro.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ceauşescu
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close