Antena 3 CNN Actualitate Inedit Puțini români știu asta! De ce preoții ortodocși au voie să se căsătorească iar cei catolici, nu

Puțini români știu asta! De ce preoții ortodocși au voie să se căsătorească iar cei catolici, nu

Puțini români știu asta! De ce preoții ortodocși au voie să se căsătorească iar cei catolici, nu
30 Sep 2019   •   16:14

Preotul romano-catolic Claudiu Dumea scrie în lucrarea „De ce nu se căsătoresc preoţii catolici” că celibatul preoțesc a devenit lege scrisă pentru prima oară la Conciliul din Elvira, în primul deceniu al secolului al IV – lea.

În canonul 33 al Conciliului din Elvira era specificat următorul lucru: „Suntem de acord cu interzicerea completă care e valabilă pentru episcopi, preoţi şi diaconi, adică pentru toţi clericii angajaţi în slujba altarului, că trebuie să se abţină de la soţiile lor şi că nu trebuie să aducă pe lume copii; cine a făcut lucrul acesta trebuie exclus de la starea clericală”.

În ciuda acestor fapte, Papa Francisc crede că celibatul în rândul preoților catolici este o cutumă învechită și consideră că acest lucru nu face parte din doctrina Bisericii Catolice.

Ce spune Biserica Ortodoxă despre căsătoria în cadrul preoților?

În cazul Bisericii Ortodoxe, argumentele sunt diferit. Principalul argument este acela că Sfinţii Apostoli Petru şi Filip au fost căsătoriţi și nu au practicat celibatul.

Cuvântul Evangheliei spune că ceea ce a unit Dumnezeu , omul nu are voie să despartă (“Ceea ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă” (Matei XIX, 6). În primele secole după Hristos, căsătoria preoţilor din biserici era permisă, însă trebuia să se facă înainte de hirotonirea preotului, potrivit Shtiu.ro.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close