Antena 3 Actualitate Inedit Puțini români știu asta! Povestea uzinei ultrasecrete de diamante a lui Ceauşescu

Puțini români știu asta! Povestea uzinei ultrasecrete de diamante a lui Ceauşescu

20 Mai 2019   •   18:27
Puțini români știu asta! Povestea uzinei ultrasecrete de diamante a lui Ceauşescu

Ion Mihai Pacepa, fostul consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu, general, director adjunct al Departamentului de Informaţii Externe şi Secretar de Stat în Ministerul de Interne, a făcut un gest paradoxal în 1978, fugind din România. Ajuns în America, Pacepa a publicat, 10 ani mai târziu, cartea „Orizonturi Roşii“, demascând astfel sistemul crimei organizate condus de Partidul Comunist Român şi Securitate.

Una dintre poveştile relatate de Pacepa a fost despre visul lui Ceauşescu de a vrea propria fabrică de diamante. “Stele”-era eufemismul pe care soţii Ceauşescu îi foloseau când vorbeau despre diamente. Amândoi erau fascinaţi de pietrele preţioase care puteau cumpăra orice. Atât de fascinaţi, încât au dezvoltat o relaţie de amiciţie cu Jean Bedel Bokassa, dictatorul centrafrican, doar pentru concesionarea unor mine de exploatare a diamantelor.  „DIE să le vândă în secret, aşa cum procedează şi cu cocaina“.

Continuarea, pe Historia.ro.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close