Antena 3 CNN Actualitate Inedit Record. Cel mai numeros Parlament din lume

Record. Cel mai numeros Parlament din lume

Record. Cel mai numeros Parlament din lume
24 Noi 2015   •   08:14

Cel mai numeros parlament din lume este, Congresul Național Popular, legislativul Republicii Populare Chineze, recordul fiind omologat de Guiness World Records, în 2013, potrivit Agerpres.

Congresul Național Popular are 2987 de membri, care îi reprezintă pe cei 1,35 miliarde de locuitori ai Republicii Populare Chineze, cea mai mare populație din lume. Este format dintr-o singură cameră, aleasă pentru un mandat de cinci ani și se reunește anual, la Sala Mare a Poporului din Beijing.

Cel mai numeros parlament din lume este compus, potrivit Constituției, din parlamentari aleși indirect de provincii, regiuni autonome, municipalități și regiuni administrative speciale, dar și din parlamentari aleși de armată.

Deși potrivit Constituției, Congresul Național Popular are atribuții extinse, el fiind cel care alege și revocă președintele și vicepreședintele Republicii, președintele Curții Supreme, procurorul general, premierul și miniștrii, legislativul chinez este în totalitate supus Partidului Comunist Chinez (PCC). Astfel, Congresul alege formal președintele Republicii, acesta fiind de fapt candidatul unic propus de partid, care va deveni secretarul general al Partidului Comunist și președinte al Republicii.

Prin opoziție, parlamentul cu cel mai mic număr de membri este, conform Raportului parlamentar global din 2012 al ONU, Micronezia, cu doar 14 parlamentari.

În Europa, cele mai numeroase parlamente se găsesc în Marea Britanie, care are 1.410 parlamentari la o populație de circa 62 milioane de locuitori, dar și în Franța (952 de parlamentari la o populație de circa 65 milioane locuitori) și Italia (945 de parlamentari la o populație de aproximativ 60 milioane de locuitori). Tot în Europa, legislativele cu cei mai puțini parlamentari sunt Malta (65 de parlamentari la o populație de circa 400.000 locuitori) și Cipru (80 de parlamentari la circa 800.000 locuitori).

×
Subiecte în articol: record
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close