Antena 3 CNN Actualitate Inedit Republicile-fantomă ale Rusiei. Lucruri mai puțin cunoscute despre regiunile separatiste din Caucaz

Republicile-fantomă ale Rusiei. Lucruri mai puțin cunoscute despre regiunile separatiste din Caucaz

Republicile-fantomă ale Rusiei. Lucruri mai puțin cunoscute despre regiunile separatiste din Caucaz
17 Dec 2016   •   21:08

Acţiunile Rusiei pe plan internaţional din ultimele luni a trezit în interiorul multor observatori frica reluării unei politici imperialiste. Dincolo de demonstraţia de forţă făcută cu anexarea Crimeea, Federaţia depune eforturi importante pentru mascarea slăbiciunilor din interiorul său. O zonă în special – cea a Caucazului – a reprezentat un adevărat focar de rebeliune şi puternice sentimente anti-ruse de-alungul istoriei.  Această zonă poate fi definită de singur cuvânt – impas.

Un impas provocat de o sumedenie de factori: pe de o parte diversitatea culturală și etnică unică pentru un spațiu atât de restrâns – în regiunile dintre Marea Caspică și Marea Neagră putem găsi peste 50 de grupări etnice diferite. Pe de altă parte regăsim interesele geostrategice pe care le prezintă regiunea, zonă de legătură între cele două mări și bogată în resurse, ce au transformat-o de-alungul istoriei într-un teatru de conflict al diverselor puteri din zonă. Adăugând problemele religioase la această mixtură ne putem clarifica asupra naturii problematice a zonei – ea rămâne  cel mai vulnerabil punct al Federației Ruse.

Zona îsi ia numele de la înaltul lanț muntos ce străbate porțiunea terestră dintre Marea Neagră și Marea Caspică, având puține zone de trecere est-vest – acestea au reprezentat timp de secole puncte vitale de legătură între Europa și Orientul Mijlociu.

Continuarea, pe historia.ro.

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close