Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum prepari pastele fără flacără. Reţeta unui laureat al premiului Nobel pentru a economisi energia

Cum prepari pastele fără flacără. Reţeta unui laureat al premiului Nobel pentru a economisi energia

Un laureat al premiului Nobel vine cu o reţetă inovativă de preparare a pastelor. Scopul său este să ofere o metodă de economisire în actuala criză energetică globală.

Cum prepari pastele fără flacără. Reţeta unui laureat al premiului Nobel pentru a economisi energia
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Dima    |    06 Sep 2022   •   14:22

Italianul Giorgio Parisi, laureat al premiului Nobel pentru fizică în 2021, a sugerat că pregătirea pastelor fără flacără permite o scădere a consumului de energie. Metoda s-ar putea dovedi utilă pentru a face economie în actuala situaţie de criză energetică.

Într-o postare pe Facebook, Parisi a explicat că, odată ce apa începe să fiarbă, se pot adăuga pastele, se lasă la fiert două minute, după care se stinge focul, iar ''pastele fierb pasiv'', datorită căldurii reziduale.

Cercetătorul la Universitatea Sapienza din Roma a calculat că în acest mod se economisesc ''cel puţin 8 minute de consum de energie''.

''Cel mai important este să puneţi capacul, se pierde multă căldură prin evaporare. După ce fierb pastele, dau focul la minimum, ca să fiarbă foarte puţin fără să consume. La fel puteţi încerca să stingeţi focul, aşa cum se sugerează în această postare, care nu este a mea (...) şi pe care nu am făcut altceva decât s-o redistribui. Evident, aşa consumaţi mai puţin gaz şi pastele tot se fierb'', precizează Parisi.



Dezbaterea despre cum să se fiarbă pastele fără să se risipească energie nu este nouă, comentează EFE, citată de Agerpres.

În urmă cu câteva luni, asociaţia Unione Italiana Food, care îi reprezintă pe fabricanţii de paste, a transmis că acoperirea oalei cu un capac în timpul fazei de fierbere accelerează procesul de gătire şi permite economisirea ''a până la 6% din energie şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon''.

Asociaţia explica totodată că stingerea focului după două minute de fierbere, lăsând capacul pus, presupune o economisire energetică şi a emisiilor de CO2 care poate ajunge până la 47%!

''Cu un consum mediu de 23,5 de kilograme de paste pe cap de locuitor, fiecare italian ar economisi până la 44,6 kw/h, 13,2 kilograme de emisii de CO2 şi 69 de litri de apă pe an'', calcula Unione Italiana Food. 

 

×
Subiecte în articol: Paste
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close