Antena 3 CNN Actualitate Inedit Româna a moștenit din latină aproximativ 2.000 de cuvinte-bază. Care este elementul de unitate între limbile romanice

Româna a moștenit din latină aproximativ 2.000 de cuvinte-bază. Care este elementul de unitate între limbile romanice

Româna a moștenit din latină aproximativ 2.000 de cuvinte-bază. Care este elementul de unitate între limbile romanice
Sursa foto: foto: Pixabay.com
29 Sep 2019   •   19:10

Româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au fost moștenite de toate limbile romanice.

Sunt cuvintele panromanice. Este vorba de cuvinte ce denumesc noțiuni importante, fundamentale, care erau folosite în mod curent în Antichitate de majoritatea, dacă nu de totalitatea, vorbitorilor limbii latine. Acest fond lexical permitea tuturor locuitorilor Imperiului să se înțeleagă, să abordeze problemele esențiale ale vieții cotidiene. Cu alte cuvinte, acest fond lexical reprezintă elementul de unitate între limbile romanice.

Majoritatea termenilor panromanici fac parte din vocabularul curent: unelte gramaticale (de, în, nici, pe, spre), pronume (eu, tu, el, noi, nostru); adjective (bun, cald, drept, dulce, larg, lung) și adverbe (mai, când, ieri, mâine, nu, unde), numeralele de la unu la zece și mie, verbe cu valori multiple și generale (a avea, a fi, a sta).

Continuarea, pe Historia.ro.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close