Antena 3 CNN Actualitate Inedit Românul din munţi care trăieşte ca un vraci dac. Cunoaște secretele plantelor vindecătoare ale strămoşilor și are doar fete... Multe fete!

Românul din munţi care trăieşte ca un vraci dac. Cunoaște secretele plantelor vindecătoare ale strămoşilor și are doar fete... Multe fete!

Românul din munţi care trăieşte ca un vraci dac. Cunoaște secretele plantelor vindecătoare ale strămoşilor și are doar fete... Multe fete!
Sursa foto: sursa: captura video
28 Noi 2017   •   07:46

Ruben Stănilă este un adevărat vraci printre oamenii din Pojoga, un sat mic şi izolat, aflat la graniţa judeţelor Hunedoara şi Arad, un loc împărţit între Ardeal şi Banat.

Fostul pădurar, în vârstă de 57 de ani, a coborât în Pojoga de la munte, din cătunele Ţării Moţilor, şi se distinge printre localnici prin graiului său arhaic şi portul său inspirat din viaţa monahală, scrie Adevărul.

Nu doar barba de călugăr şi straiele populare îl fac un personaj aparte, ci, mai ales, pasiunea căreia i-a dedicat cea mai parte a vieţii. Moţul, după cum îi spun sătenii, a învăţat de mic să cunoască tainele florilor şi ale plantelor medicinale. Le ştie după numele lor vechi, ţărănesc, spune el, dar şi după denumirea latină.

„Fiecare plantă are un timp al ei când trebuie culeasă. Este bine să culegem florile pe lună plină, atunci seva lor este mai concentrată, iar rădăcionoasele pe lună seacă”, spune Ruben. Localnicii îl privesc ca pe un om misterios venit din alte vremuri, care s-a încăpăţânat să nu renunţe la tradiţiile vechi de pe vremea dacilor.

„Vraciul” are opt fete şi locuieşte cu familia într-o căsuţă modestă, dar primitoare, la marginea satului Pojoga. În podul ei a adunat o adevărată comoară: numeroase cutii de plante puse la uscat, din care face tincturi şi ceaiuri, pentru aproape orice boală.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close