Antena 3 CNN Actualitate Inedit S-au drogat fără să-și dea seama. Experiența ciudată a unor țărani români

S-au drogat fără să-și dea seama. Experiența ciudată a unor țărani români

S-au drogat fără să-și dea seama. Experiența ciudată a unor țărani români
Sursa foto: foto: pixabay.com
13 Iul 2016   •   15:48

Romanii din secolul trecut s-au intoxicat fara sa vrea cu substante psihotrope si halucinogene, care proveneau din secara, neghina, matraguna, canepa si chiar si miere.

Plinius cel Batran, un renumit erudit al Imperiului Roman, relata ca in spatiul pontic albinele culegeau nectarul florilor de rodendron, iar mierea produsa de ele continea substante psihotrope. Consumul acesteia provoca stari de nebunie colectiva sau chiar moartea, scrie Adevărul.

Consumul painii cu secara era o alta sursa de intoxicatie. In trecut, painea nu se prea facea cu grau, ci cu secara. Cornul secarei, o ciuperca fitoparazita, este un fungus psihotrop care paraziteaza grauntele spicului de secara. In medicina populara, cornul secarei era folosit in scopuri hemostatice si analgezice. Nu se consuma doar paine din secara, ci si rachiu de secara, numita secarica și care la randul sau era infectat cu ciuperca halucinogena.

Romanii mai consumau si paine facuta din grau amestecat cu neghina, care are efecte narcotice, ce produc ameteala si tulburari nervoase. S-a mai descoperit ca taranii mai consumau si matraguna, care producea cearta si nervozitate intre oameni.

 

×
Subiecte în articol: droguri
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close