Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cel mai vechi schelet uman, de 78.300 de ani, descoperit într-o peşteră din Africa

Cel mai vechi schelet uman, de 78.300 de ani, descoperit într-o peşteră din Africa

Scheletul unui copil de aproximativ trei ani, a fost descoperite într-o peşteră din Kenya. Vechimea estimată a osemintelor este de 78.300 de ani.

Cel mai vechi schelet uman, de 78.300 de ani, descoperit într-o peşteră din Africa
Sursa foto: Captură YouTube
de Georgiana Adam    |    07 Mai 2021   •   20:57

O peșteră din Kenya a scos la iveală morminte săpate la o adâncime de 3 metri față de podeaua actuală a peșterii, folosită pe post de sit funerar pentru comunitatea care ocupa acea zonă acum 78.300 de ani.

„De cum am vizitat Panga ya Saidi, am știut că este specială. Situl este cu adevărat unic”, a declarat Nicole Boivin, conducătoarea echipei de cercetare din zonă, citată de IFL Science

Cum a fost găsit scheletul copilului

Trupul găsit în peșteră era pus pe partea sa dreaptă, cu genunchii strânși la piept. Analiza dinților a evidențiat faptul că persoana decedată era un copil cu vârsta de aproximativ 3 ani. Acesta a primit și un nume, „Mtoto”, care în Swahili înseamnă copil. 

„Am început să dezgropăm părți ale craniului și ale feței, cu articulațiile mandibulei foarte bine conservate și cu dinții permanenți încă nefiind erupți. Articulațiile coloanei și ale coastelor sunt de asemenea surprinzător de bine conservate, păstrând curba toracelui, sugerând că înmormântarea și descompunerea trupului au avut loc în aceeași peșteră unde a fost găsit”, a declarat María Martinón-Torres, director al Centrului național de cercetare a evoluției umane din Spania, centru unde au fost analizate rămășițele din Kenya. 

Informaţii despre mormântul unde au fost descoperite osemintele

Întreg mormântul a fost scos la lumină în 2017. În urma dovezilor strânse, se pare că mormântul a fost săpat intenționat, iar trupul a fost acoperit cu sedimentele peșterii la scurt timp după ce a fost plasat în groapă, indicând, din nou, intenția. Trupul a fost acoperit cu o pânză dintr-un material perisabil, iar materia găsită sub craniu indică că a fost așezată o pernă sub capul copilului. 

Deși nu au fost găsite ofrande sau daruri, precum în cazurile similare descoperite în ultimul timp, dovezile sugerează faptul că la înmormântare au avut loc ritualuri în care a fost implicată comunitatea, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: pestera africa Kenya copil schelet

SINTEZA ZILEI | Luni-Joi, 21:00

Dana Budeanu, furioasă pe ministrul Sănătăţii pentru dezastrul din spitale: "Asta este furtul calificat pe sufletele și pe viața noastră"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close