Sfântul Andrei și legendele dacice. Legenda spune că Sfântul Apostol Andrei i-a creștinat pe supușii lui Zamolxe în cele nouă izvoare din vecinătatea peșterii

de D.G.    |    30 Noi 2018   •   19:01
Sfântul Andrei și legendele dacice. Legenda spune că Sfântul Apostol Andrei i-a creștinat pe supușii lui Zamolxe în cele nouă izvoare din vecinătatea peșterii sursa: Historia

Există specialiști care cred că după creștinarea teritoriului de la nordul Dunării și asimiliarea credințelor și practicilor creștine, sărbătoarea Sfântului Andrei a luat locul sărbătorii unei presupuse divinități dacice, Sântandrei, personificare a lupului.

Legendele despre misiunea de creștinare a Sfântului Andrei spun că acesta a fost trimis în ”tărâmurile lupilor”, unde a fost însoțit și călăuzit în teritoriile dacice de Marele Lup Alb. Evident, nu avem inscripții sau documente la care să apelăm pentru reconstituirea drumului apostolului Andrei la Nordul Dunării (de fapt, nici nu există dovezi clare  care să ateste că acesta ar fi trecut Dunărea), însă tradițiile populare cu privire la călătoria sa sunt foarte bogate.

În anii '20, un avocat pe nume Jean Dinu culegea legende despre Sfântul Andrei, în satul Ion Corvin (jud. Constanța), în apropierea căruia se află peștera în care se spunea că a poposit apostolul. Legenda spune că Sfântul Apostol Andrei i-a creștinat pe strămoșii lui Zamolxe în cele nouă izvoare din vecinătatea peșterii.

Continuarea, pe Historia.ro.

Parteneri
x close