Antena 3 CNN Actualitate Inedit Spectacol astronomic pe cerul României! "Cometa zorilor răsărind din iarbă"

Spectacol astronomic pe cerul României! "Cometa zorilor răsărind din iarbă"

Cometa Nishimura poate fi văzută dimineața, pe cerul României. Mai mulți astronomi români au reușit să o fotografieze.

Spectacol astronomic pe cerul României! "Cometa zorilor răsărind din iarbă"
Sursa foto: Facebook/ Vasile Grigore
de Mia Lungu    |    08 Sep 2023   •   10:56

Cometa C/2023 P1(Nishimura) poate fi văzută în această perioadă pe cerul dimineții, aproximativ între orele 04:30 - 05:15, înspre nord-est, la stânga de planeta Venus, care este Luceafăr de dimineață.

Corpul ceresc este însă destul de greu vizibil cu ochiul liber, iar un telescop sau un binoclu sunt necesare pentru a observa cometa.

Mai mulți astronomi români au reușit să o fotografieze, iar imaginile s-au viralizat pe rețele de socializare. Unul dintre aceștia este Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori (SARM).

"Ieri dimineață, 6 septembrie 2023, neputând să mă deplasez în afara orașului, am încercat să surprind cometa C/2023 P1 (Nishimura) din oraș. Am ales un loc în zona centrală, nu departe de stadionul municipal, la marginea caselor, un câmp mic, cultivat.

Poluarea luminoasă foarte puternică, într-un loc în care cum câțiva ani era un cer decent. Timpul avut la dispoziție a fost de câteva minute, după ridicarea cometei și ivirea zorilor, pe un cer iluminat de Lună (iluminare 54%).Comet C/2023 P1 (Nishimura) pe un cer poluat luminos", a scris Valentin Grigore.

"Cometa zorilor răsărind din iarbă! Cometa C/2023 P1 (Nishimura) azi dimineață în lumina crepusculului, pe un cer iluminat de Lună aflată în faza de ultim pătrar. Strălucirea cometei, conform site-urilor actualizate, a fot în jur de mag. +5,2 (capul cometei).Steaua de lângă cometă este Algenubi (epsilon) din Leo și are magnitudinea +3.7.9.2023, 4:59-5.09 TLR (+3 TU), Târgoviște, zona M-stirii Dealu", a scris președintele SARM la o altă fotografie a cometei.

Cometa zorilor răsărind din iarbă! Cometa C/2023 P1 (Nishimura) azi dimineață în lumina crepusculului, pe un cer...

Posted by Valentin Grigore on Thursday, 7 September 2023

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close