Știai asta? De unde a apărut expresia ''nebun de legat"

de A.M.P    |    15 Ian 2016   •   22:44
Știai asta? De unde a apărut expresia ''nebun de legat" Foto captura YouTube
Expresia ''nebun de legat'' e folosită pentru a descrie pe cineva care e nebun sau predispus la un comportament imprevizibil.

Autorul Lewis Carroll în povestea sa "Alice în Ţara Minunilor"( 1865) a creat un celebru personaj excentric numit Pălărierul, care e menţionat în naraţiune ca fiind un "nebun" şi a devenit cunoscut ca Mad Hatter (Pălărierul nebun).
 
Expresia "nebun de legat" e folosită pentru a descrie pe cineva care e nebun sau predispus la un comportament imprevizibil, însă ea are o altă origine.
 
Expresia ”Nebun de legat” (“mad as a hatter”) provine din industria confecţionării pălăriilor şi a mercurului. În secolele  XVIII şi XIX, muncitorii din industria confecţionării de pălării foloseau o substanţă toxică, azotat de mercur. Această era necesară în procesul de prelucrare a blănii animalelor mici, spre exemplu blana de iepuri în fetru pentru pălării. Siguranţa la locul de muncă şi standardele de atunci permiteau expunerea neprotejată a angajaţilor ce lucrau cu mercurul. O expunere îndelungată poate dezvolta o varietate de boli fizice şi mentale, inclusiv tremor, probleme de vorbire, instabilitate emoţională şi halucinaţii.
Continuarea pe descoperă.ro

Parteneri
x close