Antena 3 CNN Actualitate Inedit Știai? Care este este cel mai vechi județ din România

Știai? Care este este cel mai vechi județ din România

Vâlcea este cel mai vechi judeţ din ţară, dintre toate judeţele României de la această dată, în prima lună a anului 2020 împlinimd 628 de ani de atestare documentară.

Știai? Care este este cel mai vechi județ din România
21 Ian 2020   •   17:00

Înaintea judeţului Vâlcea, un alt judeţ a fost atestat documentar, doar că acela nu mai există în zilele noastre. Este vorba despre judeţul Jaleş, atestat la 1385, desfiinţat după 1444, ale cărui aşezări au fost înglobate în componenţa judeţelor Gorj şi Mehedinţi.

Prin urmare, Vâlcea rămâne cel mai vechi judeţ atestat, din câte există la această oră, care, în plus, îşi păstrează şi denumirea originară, potrivit Adevărul.

Acest lucru reiese dintr-un hrisov de la 1392 în care găsim prima menţionare documentară a judeţului Vâlcea.

„Într-adevăr, Jaleşul a fost primul judeţ atestat documentar, dar el nu mai există, deci Vâlcea rămâne cel mai vechi judeţ atestat”, a precizat şi prof. dr. Florin Epure, directorul Direcţiei de Cultură Vâlcea şi autorul lucrării „Mircea cel Bătrân – mare voievod şi domn”.

O lucrare - document în care face referire la actul de naştere al judeţului Vâlcea. Hrisovul prin care călugării aveau voie să „albinărească” în judeţul Vâlcea Documentul legat de Mănăstirea Cozia poartă pecetea şi iscălitura domnitorului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân. „Eu, (...) marele voievod şi domn a toată Ungrovlahia, după putere am binevoit (…) să ridic din temelie o mănăstire (...), am dăruit puţin obroc din casa mea pentru hrana călugărilor (...). În judeţul Vâlcea, pe fiecare an, să-şi adune înşişi călugării albinăritul”, menţionează, printre altele, hrisovul de la 8 ianuarie 1392.

 

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close