Antena 3 CNN Actualitate Inedit Știați? 690 de refugiați spanioli, salvați de drapelul românesc la Madrid

Știați? 690 de refugiați spanioli, salvați de drapelul românesc la Madrid

Știați? 690 de refugiați spanioli, salvați de drapelul românesc la Madrid
25 Sep 2019   •   19:15

La 18 iulie 1936, o lovitura de stat militara din Spania a luat o amploare nebanuita. Rebeliunea militara împotriva guvernului republican a declansat un sângeros razboi civil, fiind condusa initial de generalul José Sanjurjo si apoi de generalul Francisco Franco, imediat dupa moartea celui dintâi într-un accident de avion în prima zi a rebeliunii.

Actiunea militarilor spanioli-denumita în spaniola pronunciamento a reusit sa atinga o parte din obiectivele propuse iar, la sfârsitul anului 1936, trupele nationaliste controlau cea mai mare parte a nordului si sud-vestului Spaniei, Marocul spaniol, precum si insulele Canare si Baleare, dar fara Menorca.

Atitudinea României fata de razboiul civil spaniol a fost ponderata, în conformitate cu hotarârile Societatii Natiunilor, si urmând îndeaproape cursul stabilit de Comitetul de Neinterventie de la Londra. Cu toate acestea, chiar la începutul razboiului civil, a avut loc un incident determinat de atitudinea ministrului de externe român, Nicolae Titulescu. Acesta, fara a consulta guvernul sau pe Rege, a facut o serie de declaratii publice în sprijinul republicanilor si, mai mult, se pare ca a facilitat si trimiterea unor ajutoare materiale catre acestia.

Continuarea, pe Historia.ro.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close