Antena 3 CNN Actualitate Inedit Templu dacic descoperit în aşa-numitul Ţinut Secuiesc

Templu dacic descoperit în aşa-numitul Ţinut Secuiesc

Templu dacic descoperit în aşa-numitul Ţinut Secuiesc
Sursa foto: foto: Pixabay.com
02 Mar 2017   •   12:23

Una dintre cele mai mari concentrări de cetăți și așezări fortificate dacice se găsesc în așa-numitul „Ținut Secuiesc” reprezentat de județețe Covasna, Harghita și Mureș, scrie cunoastelumea.ro.

În mod surprinzător, cele mai multe cetăți dacice din această zonă au fost descoperite în secolul XIX de arheologi maghiari. Echipa de arheologi condusă de dr. Viorica Crișan, de la Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj a făcut mai multe cercetări arheologice la cetatea dacică Valea Zânelor (Covasna) pentru a scoate la lumină un Templu Dacic descoperit în urmă cu trei ani. Cetatea în sine a fost descoperită accidental în anul 1995 când o furtună care a răsturnat niște copaci și a adus la vedere zidurile acesteia

„Am spus mereu că dacii de aici ne-au chemat, pentru că nu pot spune altfel. În anul în care a căzut pădurea, printre rădăcinile arborilor doborâți de furtună au ieșit la iveală vase, ziduri, părți de obiecte (…) În campania aceasta va trebui să scăpăm de un maldăr mare de pământ, pentru că în cercetările din anii trecuți, respectiv 2013-2015, în zona în care am început săpăturile, în zona bastionului, au ieșit urmele unui templu dac. Am dezvelit doar o parte, pe trei șiruri de stâlpi care au fost montați în stâncă (…) Deocamdată avem șapte stâlpi, dar eu cred că merg spre 15, poate 17 stâlpi, deci trebuie să decopertăm o zonă destul de mare care este acoperită cu pământul aruncat din zona în care am descoperit templul”, a precizat dr. Viorica Crișan.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close