Antena 3 CNN Actualitate Inedit Tradiții bizare de Crăciun, care se respectă cu sfințenie! De la cărbuni în ciorapi, până la mersul pe role la biserică sau incendierea caprei din paie

Tradiții bizare de Crăciun, care se respectă cu sfințenie! De la cărbuni în ciorapi, până la mersul pe role la biserică sau incendierea caprei din paie

Tradiția cu bradul împodobit, decorat cu lumini şi beteală şi mesele îmbelșugate de Crăciun pare prea puțin festivă față de obiceiurile practicate în anumite țări: capre uriașe din paie, avatari malefici ai lui Moș Crăciun, vrăjitoare şi plimbări pe role către slujbele religioase.

Tradiții bizare de Crăciun, care se respectă cu sfințenie! De la cărbuni în ciorapi, până la mersul pe role la biserică sau incendierea caprei din paie
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    25 Dec 2022   •   07:23

Suedia

O capră din paie uriașă este o versiune gigantică a tradiționalului simbol tradițional suedez al Crăciunului. În fiecare an, această capră din paie este ridicată în piața centrală din Gavle, la nord de Stockholm. Capra Yule datează din mitologia scandinavă veche și e simbolică pentru celebrare Crăciunului în Suedia, unde incendierea caprei vestește sărbătoarea.

Austria

În timp ce unele țări se bucură de tradiția cu Moș Crăciun și elfii lui, austriecii ies pe străzi pentru a-l sărbători pe companionul rău și terifiant al lui Moș Crăciun, Krampus. Mii de oameni se adună în Hollabrunn, Austria, să fie îngroziți de mai mult de 120 de imitatori ai lui Krampus. Folclorul german atestă că acest avatar malefic al lui Moş Crăciun, pe nume Krampus bate copiii obraznici, apoi îi ia cu el într-un coș de răchită pe care îl poartă în spate.

Japonia

În timp ce Crăciunul nu este o sărbătoare națională în Japonia, deoarece doar 1% din populație sunt creștini practicanți, sărbătoarea este celebrată de un număr mare de persoane. KFC a devenit popular printre japonezi în perioada Crăciunului. Lanțul de fast-food este popular în Japonia, după o campanie de marketing de mare succes în anii 1970, iar acum o excursie la KFC este considerată o tradiție de Crăciun.

Italia

Copiii din Italia o așteaptă în noaptea de 5 spre 6 ianuarie pe Befana, un soi de baba cloanță cu aspectul unei vrăjitoare. Befana era o femeie blândă care le-a oferit mâncare și adăpost celor trei magi de la răsărit când aceștia se îndreptau spre ieslea în care s-a născut pruncul Iisus. Befana este înfățișată ca o vrăjitoare bătrână și noduroasă călare pe o mătură, având un stil asemănător cu Moș Crăciun de a lăsa cadouri. La fel ca Moş Crăciun, Befana intră în casele copiilor pe horn. Ea lasă dulciuri în ciorapi copiilor cuminți și cărbuni de zahăr celor răi. Cum însă cărbunii sunt dulci, s-ar zice că şi cei mai puțin ascultători nu sunt chiar foarte tare pedepsiți. Cu toate acestea copiii italieni nu sunt bucuroși când văd cărbunii.

Venezuela

O țară predominant romano-catolică. Mersul la biserică este o activitate extrem de populară în Venezuela, pe parcursul perioadei de Crăciun. În Caracas, capitala Venezuelei, un obicei al oamenilor este să se deplaseze la slujbele religioase matinale în perioada sărbătorilor pe patine cu rotile. Există chiar restricții de circulație pentru a oferi oamenilor care merg la biserică o plimbare în condiții de siguranță.

×
Subiecte în articol: Crăciun traditii
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close