Antena 3 CNN Actualitate Inedit Traian Vuia, în Parlamentul European de la Bruxelles, la 111 ani de la istoricul zbor cu avionul construit de român

Traian Vuia, în Parlamentul European de la Bruxelles, la 111 ani de la istoricul zbor cu avionul construit de român

Traian Vuia, în Parlamentul European de la Bruxelles, la 111 ani de la istoricul zbor cu avionul construit de român
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
07 Feb 2017   •   09:48

La aniversarea a 111 ani de la primul zbor autopropulsat, cu un aparat mai greu decât aerul, realizat de Traian Vuia, Parlamentul European de la Bruxelles va găzdui o inedită expoziţie omagială, scrie adevarul.ro.

Bănăţeanul Traian Vuia, pionier al aviaţiei mondiale, va avea parte de o aniversare tocmai la Parlamentul European de la Bruxelles. La evenimentul din 7 martie, care aminteşte de 111 ani (18 martie 1906) de la primul zbor autopropulsat, cu un aparat mai greu decât aerul, vor fi prezentate fotografii, filme şi se vor avea loc conferinţe legate de inventatorul născut în satul Surducul Mic (astăzi comuna Traian Vuia). La eveniment va participa şi cosmonautul Dumitru Prunariu.

Aniversarea a fost pusă la cale de europarlamentarul Maria Grapini, în colaborare cu Muzeul Banatului.

„Este bine să-l promovăm pe Traian Vuia. Aeroporul din Timişoara se numeşte , în faţa este macheta avionului său. Institul Politehnic din Timişoara se numea cândva . Datorită fierbinţelii post revoluţie, unor li s-a părut că nu e bine să se numească aşa, pentru că Vuia avea orientare socilistă. Există însă un bust la Facultatea de Electrotehnică, amfitertrul de la Facultatea de Mecanică îi popartă numele. S-au făcut câte ceva pentru a se aduce aminte de acest personaj bănăţean”, a declarat Horia Gligor, implicat în organizarea evenimentului.

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close