Antena 3 CNN Actualitate Inedit O trusă de scule a fost pierdută de o astronaută. Geanta plutește pe orbita Pământului de două săptămâni

O trusă de scule a fost pierdută de o astronaută. Geanta plutește pe orbita Pământului de două săptămâni

O trusă de scule plutește pe orbita Pământului de două săptămâni, după ce o astronaută a scăpat-o în timp ce făcea o serie de reparații în afara Stației Spațiale Internaționale (ISS).

O trusă de scule a fost pierdută de o astronaută. Geanta plutește pe orbita Pământului de două săptămâni
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Noi 2023   •   17:18

Pe 1 noiembrie, două astronaute americane de pe ISS, Jasmin Moghebli şi Loral O’Hara, au ieșit în spațiu vreme de șase ore și 42 de minute pentru a face mai multe reparații în afara stației.

NASA  a anunțat că, în timpul misiunii lor, o geantă cu scule a alunecat din greșeală din mâna uneia dintre ele și nu a mai putut fi recuperată. Astfel că, în prezent, trusa de scule plutește pe orbita planetei noastre, în apropiere de Stația Spațială Internațională.

Totuși, oficialii NASA spun că riscul de coliziune al trusei cu ISS este scăzut, iar astronauții sunt în deplină siguranță.

 ”Centrul de control al misiunii a analizat traiectoria genţii cu scule şi a stabilit că riscul ca acesta să intre în contact cu staţia este scăzut, iar echipajul de la bord este în siguranţă”, a precizat NASA.

Mai mult, uneltele pierdute ”nu au fost necesare pentru restul ieșirii în spațiu”, mai spun oficialii agenției spațiale americane.

De asemenea, nu este prima dată când se pierd instrumente în timpul ieșirii în spațiu. În 2008, astronauții au pierdut o geantă în care se aflau două pistoale de ungere, un cuţit şi mănuşi s-a pierdut în spațiu.

Totuși, NASA nu a dezvăluit conținutul trusei de scule pierdute la începutul acestei luni.

Deșeurile spațiale sau gunoiul, precum aceste obiecte, sunt materiale artificiale care orbitează în jurul Pământului, dar care nu mai sunt funcționale. Ele pot fi orice, de la o mică bucată de vopsea până la piese aruncate în timpul lansărilor de rachete.

În septembrie 2023, Agenția Spațială Europeană a estimat că 35.290 de obiecte erau urmărite și catalogate de diferitele rețele de supraveghere spațială, iar masa totală a obiectelor care orbitează în jurul Pământului se ridica la peste 11.000 de tone.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close