Antena 3 CNN Actualitate Inedit Un mare actor român, mort la două zile după ce i-a supărat pe ruși. Comuniștii nu i-au gustat gluma

Un mare actor român, mort la două zile după ce i-a supărat pe ruși. Comuniștii nu i-au gustat gluma

În 1944, spre sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial, trupele sovietice au ocupat întreg teritoriul României, ocupație cunoscută sub denumirea „ocupația sovietică a României”. Între 750.000 și 1 milion de soldați sovietici au stat pe teritoriul țării până în 1956.

Un mare actor român, mort la două zile după ce i-a supărat pe ruși. Comuniștii nu i-au gustat gluma
Sursa foto: Hepta
15 Iun 2020   •   16:48

Au existat zvonuri potrivit cărora actorul ar fi fost ucis de către Armata Roșie invadatoare. De unde și până unde?

Ei bine, Constantin Tănase, singurul român pe care Charlie Chaplin a vrut să-l cunoască personal, încă mai juca în București la un an după sosirea rușilor deși avea venerabila vârstă de 65 de ani. Acesta a făcut o scenetă în care satiriza soldații ruși care aveau obiceiul să confiște toate bunurile personale purtate la vedere, mai ales ceasuri, pe care le cereau spunând „Davai ceas”, scrie Shtiu.

    „Rău a fost cu «was ist das»
    Da-i mai rău cu «davai ceas»
    De la Nistru pân’ la Don
    Davai ceas, davai palton
    Davai casă si moșie
    Harașo, tovărășie!”

După mai multe reprezentații a fost arestat, Constantin Tănase a fost amenințat cu moartea, și i s-a ordonat să nu mai joace piesa. Totuși, actorul nu s-a lăsat cu una cu două. La următorul spectacol, curajosul actor român a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mâinile „bandajate” cu ceasuri de mâna. Spectatorii l-au aplaudat frenetic la apariție, deși actorul nu a scos nici un cuvânt.

Apoi și-a deschis pardesiul, scoțând la iveală un imens ceas cu pendulă. Arătând către acesta, a spus doar: „El tic, eu tac, el tic, eu tac”, lucru care a ridicat sala în picioare.

Două zile mai târziu, marele Constantin Tănase era mort. Varianta oficială a morții a fost aceea că marele actor s-a stins din cauza unei amigdalite dobândite de pe urma unei beri reci.

×
Subiecte în articol: Constantin Tănase
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close