Antena 3 CNN Actualitate Inedit Ungurii, ce caractere! Acuză România că a vrut să repatrieze bunurile furate de ei vreme de doi ani!

Ungurii, ce caractere! Acuză România că a vrut să repatrieze bunurile furate de ei vreme de doi ani!

Ungurii, ce caractere! Acuză România că a vrut să repatrieze bunurile furate de ei vreme de doi ani!
06 Noi 2019   •   17:28

La inaugurarea unei plăcuțe în memoria generalului american Harry Hill Bandholtz, autoritățile de la Budaptesta au declarat că acesta este eroul care, în 1919, ar fi împiedicat ca România să plece cu multe comori aflate în Muzeul Național. În realitate, maghiarii furaseră containere întregi din țara noastră, în perioada 1917 - 1918. După ce a spus că a oprit ”jaful”, americanul și-a cerut scuze, afirmând că spusele i-au fost răstălmăcite.

După terminarea Primului Război Mondial și semnarea Armistițiului de la Compiegne (11 noiembrie 1918) și după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, puterea în Ungaria este preluată de comuniștii conduși de Bela Kun (21 martie 1919). Bolșevicii atacă atât noul stat Cehoslovacia, cât și trupele române din Transilvania. La 4 august 1919 armata română intră în Budapesta, sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu. Este cucerită capitala (opinca este pusă pe Parlament), Bela Kun demisionează, iar regimul comunist este înlăturat. La 25 februarie 1920, armata noastră părăsește teritoriul Ungariei, la cererea Antantei.

Continuarea, pe A1 Premium.

×
Parteneri
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital
x close