Antena 3 CNN Actualitate Inedit "Uriașul irlandez" se temea să nu ajungă exponat după moarte. 200 de ani, oamenii au plătit ca să îi vadă corpul la muzeu

"Uriașul irlandez" se temea să nu ajungă exponat după moarte. 200 de ani, oamenii au plătit ca să îi vadă corpul la muzeu

Un bărbat uriaş, care se temea să devină exponat în muzeu, exact de acest lucru a avut parte. După sute de ani, scheletul său va fi scos din muzeu.

"Uriașul irlandez" se temea să nu ajungă exponat după moarte. 200 de ani, oamenii au plătit ca să îi vadă corpul la muzeu
Sursa foto: Ancestral Voices/Facebook
de Georgiana Adam    |    17 Ian 2023   •   12:21

"Uriașul irlandez", un bărbat înalt de 2,3 metri, a trăit în secolul al XVIII-lea şi a avut parte după moartea exact de ce s-a temut: să ajungă exponat.

Acum, după 200 de ani în care a fost exponat, corpul său ca fi scos din muzeul britanic Hunterian.

Hunterian Museum de la Royal College of Surgeons, din Marea Britanie, este închis pentru renovări de cinci ani, însă, când își va redeschide porțile în luna martie, vizitatorii nu vor mai găsi expus cel mai faimos, dar și controversat, exponat al său: scheletul "Uriașului Irlandez". 

Așa era cunoscut Charles Byrne, un irlandez înalt de 2,3 metri. Bărbatul a avut o tumoră nediagnosticată la glanda pituitară, corpul său producând din acest motiv o cantitate prea mare de hormoni de creștere, el ajungând astfel să sufere de acromegalie și gigantism. 

Înainte de a muri, în 1783, la vârsta de 22 de ani, a cerut ca trupul său neînsuflețit să fie închis într-un sicriu din plumb și aruncat în mare, temându-se că oamenii de știință vor dori să-i studieze corpul. 

Cu toate acestea, fondatorul muzeului, chirurgul și anatomistul John Hunter, i-a plătit pe prietenii lui Byrne pentru a-i oferi cadavrul, potrivit cnn.com.

Trei ani mai târziu, scheletul irlandezului a fost expus în muzeu. Acum, după 200 de ani distanță, scheletul va fi retras.

×
Subiecte în articol: uriaşul irlandez Charles Byrne muzeu
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close