Antena 3 CNN Actualitate Inedit Neașteptatul deznodământ al înfruntării dintre un urs grizzly canadian și o capră sălbatică. O armă de 30 de centimetri a făcut diferența

Neașteptatul deznodământ al înfruntării dintre un urs grizzly canadian și o capră sălbatică. O armă de 30 de centimetri a făcut diferența

Ursul grizzly este un adversar de temut pentru aproape orice viețuitoare terestră din Canada iar când este flămând este și mai rău: e masiv, are gheare mari și ascuțite și o viteză înspăimântătoare.

Neașteptatul deznodământ al înfruntării dintre un urs grizzly canadian și o capră sălbatică. O armă de 30 de centimetri a făcut diferența
de Adrian Iclozan    |    21 Sep 2021   •   18:25

Însă sunt răsturnări de situație în care un grizzly nemilos își poate găsi nașul unde se așteaptă mai puțin.

Cazuri în care caprele sălbatice au ucis urși după ce au fost atacate au mai fost raportate în trecut, însă sunt rare incidente bine documentate precum cel din 4 septembrie, a precizat reprezentantul Parks Canada.

Parks Canada, agenția guvernamentală canadiană a parcurilor, a anunțat că autopsia efectuată recent pe o ursoaică grizzly arată că aceasta a ucisă în confruntarea cu o capră sălbatică.

Coarnele în formă de pumnal ale caprei i-au străpuns ursoaicei axilele și gâtul.

"Când urșii grizzly atacă, au tendința să se concentreze pe capul, pe ceafa și pe umerii prăzii. De obicei, atacul vine de sus. Răspunsul defensiv al caprei sălbatice va fi să se protejeze folosind coarnele", spune David Laskin, expert ecolog în cadrul Parks Canada, adăugând că este primul astfel de caz întâlnit în cariera sa.

Rămășițele ursoaicei străpunse de coarnele caprei au fost găsite de un drumeț în data de 4 septembrie pe traseul Burger Pass, în apropiere de localitatea Field, în provincia Columbia Britanică.

Ursoaica avea doar 70 de kilograme. Se crede că nu avea pui. Cadavrul animalului a fost transportat pe cale aerului în ziua următoare, pentru a nu atrage alți prădători.

Capra sălbatică, un mamifer a cărui blană albă îi conferă o aură fantomatică în zonele montane înalte, poate ajunge la o greutate de 125 de kilograme iar coarnele sale negre pot ajunge la o lungime de 12 inci (peste 30 de centimetri, n.r.).

Traversând cu agilitate aflorimentele înalte, caprele sălbatice se aventurează rareori în afara cornișelor montane. Însă zonele lor de pășunat se suprapun uneori cu habitatul urșilor grizzly, de unde și întâlnirile fatale.

O înregistrare realizată în Parcul Național Yoho în 2018 arată cum o capră sălbatică și-a apărat puiul de un urs grizzly.

Ursul a încercat să-și croiască drum pe o margine stâncoasă dar a renunțat în cele din urmă, după ce a ajuns la concluzia că proeminența pe care erau cocoțate cele două mamifere era prea abruptă.

×
Subiecte în articol: urs grizzly capră sălbatică Canada
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close