Antena 3 CNN Actualitate Inedit Vineri, 13. Ziua blestemată. Ce spun cercetătorii

Vineri, 13. Ziua blestemată. Ce spun cercetătorii

Vineri, 13. Ziua blestemată. Ce spun cercetătorii
13 Mai 2016   •   10:18

Deşi vineri 13 este asociată cu ziua nenorocirilor, oamenii renunţând la cele mai importante planuri pentru a nu fi loviţi de ghinion, cercetărorii spun că teama nu este îndreptăţită. Cu toate acestea susperstiţiile înrădăcinate adânc la această dată devin de-a dreptul apocaliptice dacă în această zi îţi iese în cale o pisică neagră.

Originea superstiţiei faţă de numărul 13 este incertă, ba mai mult, egiptenii şi chinezii considerau numărul ca unul norocos. În schimb, hinduşii si vikingii se fereau mereu să stea 13 oameni în aceeaşi încăpere, cu atât mai puţin la aceeaţi masă. Se pare că superstiţia legată de vineri 13 are la bază mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos, toate au avut loc în zile de vineri. Mai mult, sfârşitul cavalerilor templieri a venit într-o zi de vineri 13. Cu toate acestea specialiştii spun că oamenii nu au făcut legătura între vineri şi ziua de 13 decât la sfârşitul secolului al XIX-lea - începutul celui de-al XX-lea.

Cu toate acestea, se pare că teama de această zi nu este îndreptăţită. Un grup de cercetători olandezi a ajuns la concluzia într-o zi de vineri 13 se petrec mai puţine accidente, infracţiuni, incendii etc., decât în oricare altă zi de vineri. Explicaţia ar putea fi legată de faptul că oamenii sunt mult mai atenţi în această zi decât în oricare altă dată a anului. Potrivit The Mirror, un studiu realizat în anul 2002 şi publicat de American Journal of Psychiatry relevă faptul că ziua de vineri 13 este mai periculoasă pentru femei decât pentru bărbaţi, deoarece acestea au tendinţa să fie mai agitate în acea zi.

Sursa: Adevărul

×
Subiecte în articol: superstitii ghinion
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close