Antena 3 CNN Actualitate Inedit WikiLeaks: Cum a fost ratată asasinarea lui Nicolae Ceaușescu în 1974

WikiLeaks: Cum a fost ratată asasinarea lui Nicolae Ceaușescu în 1974

WikiLeaks: Cum a fost ratată asasinarea lui Nicolae Ceaușescu în 1974
14 Noi 2016   •   20:01

Potrivit site-ului WikiLeaks, în România s-ar fi pus la cale asasinarea liderului comunist Nicolae Ceauşescu, în timpul unei vizite a preşedintelui în localitatea sa natală, Scorniceşti.

Informaţia despre încercarea de asasinare a lui Nicolae Ceauşescu se regăseşte într-o telegramă clasificată trimisă la 23 mai 1974 de Ambasada SUA la Bucureşti către Departamentul de Stat de la Washington. Atentatul ar fi eşuat mai degrabă din cauza nepriceperii celor care l-au planificat decât ca urmare a abilităţii Securităţii.

Ambasada americană a obţinut informaţii de la un student ugandez căsătorit cu o româncă şi de la câteva contacte româneşti potrivit cărora Ceauşescu urma să fie eliminat în timpul unei deplasări în localitatea natală Scorniceşti.

Telegrama mai arată că un ofiţer al Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti ar fi obţinut aceeaşi informaţie dintr-o sursă mult mai credibilă şi informată, şi anume redactorul-şef adjunct al ziarului „România Liberă“.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu susţine, însă, că nu ştie nimic de aceste planuri. „Este pentru prima dată când aud astfel de informaţii“, a spus Stoenescu.

Nicolae Ceauşescu şi-a scurtat vizita în Statele Unite, în decembrie 1973, din cauza nemulţumirii faţă de valoarea împrumuturilor obţinute prin intermediul Washing-
tonului, conform unor altui mesaje diplomatice transmise de ambasada americană de la Bucureşti.

Mai mult, pe historia.ro.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ceauşescu wikileaks
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close