Ziua în care litoralul românesc ar fi putut fi ras de pe fața pământului de ruși

de D.G.    |    19 Iul 2017   •   08:31
Ziua în care litoralul românesc ar fi putut fi ras de pe fața pământului de ruși sursa foto: Historia

Distrugătoarele Regina Maria, Regele Ferdinand, Mărăşti şi Mărăşeşti, supranumite aşii Marinei Regale, au scris fiecare o pagină importantă din trecutul marinei. Cele patru nave au salvat Constanţa de la distrugere şi au schimbat soarta războiului.
Contraamiralul în rezervă Petre Zamfir (91 de ani) a povestit un episod mai puțin cunoscut despre cum a fost salvat litoralul de atacul rușilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ziua de 25 iunie se anunţa o zi ca oricare alta, însă va rămâne întotdeauna în istoria României ca data la care a fost salvată Constanţa. „În data de 25 iunie, noi eram ancoraţi cu o singură ancoră, adică maşinile erau oricând gata de plecare. Eu noaptea eram de serviciu la cartul 0-4, i se zice «cartul câinelui», este cel mai greu. Pe la ora 2.00, am ieşit pe punte cu binoclul şi am văzut la orizont două luminiţe, două mogâldeţe. Îi spun căpitanului:«Domnu’ căpitan, ia uitaţi-vă acolo!». El spune:«Ce naiba? Ce o fi căutând Ferdinand acolo?». Era ceva curios şi a chemat comandantul pe comandă. Imediat s-a dat alarma“, povesteşte Zamfir Petre.

Continuarea, pe Historia.ro.

Parteneri
x close