Antena 3 CNN Actualitate Inedit Ziua în care litoralul românesc ar fi putut fi ras de pe fața pământului de ruși

Ziua în care litoralul românesc ar fi putut fi ras de pe fața pământului de ruși

Ziua în care litoralul românesc ar fi putut fi ras de pe fața pământului de ruși
Sursa foto: sursa foto: Historia
19 Iul 2017   •   08:31

Distrugătoarele Regina Maria, Regele Ferdinand, Mărăşti şi Mărăşeşti, supranumite aşii Marinei Regale, au scris fiecare o pagină importantă din trecutul marinei. Cele patru nave au salvat Constanţa de la distrugere şi au schimbat soarta războiului.
Contraamiralul în rezervă Petre Zamfir (91 de ani) a povestit un episod mai puțin cunoscut despre cum a fost salvat litoralul de atacul rușilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ziua de 25 iunie se anunţa o zi ca oricare alta, însă va rămâne întotdeauna în istoria României ca data la care a fost salvată Constanţa. „În data de 25 iunie, noi eram ancoraţi cu o singură ancoră, adică maşinile erau oricând gata de plecare. Eu noaptea eram de serviciu la cartul 0-4, i se zice «cartul câinelui», este cel mai greu. Pe la ora 2.00, am ieşit pe punte cu binoclul şi am văzut la orizont două luminiţe, două mogâldeţe. Îi spun căpitanului:«Domnu’ căpitan, ia uitaţi-vă acolo!». El spune:«Ce naiba? Ce o fi căutând Ferdinand acolo?». Era ceva curios şi a chemat comandantul pe comandă. Imediat s-a dat alarma“, povesteşte Zamfir Petre.

Continuarea, pe Historia.ro.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close