Antena 3 CNN Actualitate Inedit Nepoata lui Arsenie Boca, dezvăluiri emoţionante despre unchiul său: ''Avea reacţii neobişnuite pentru lumea de atunci!''

Nepoata lui Arsenie Boca, dezvăluiri emoţionante despre unchiul său: ''Avea reacţii neobişnuite pentru lumea de atunci!''

La 90 de ani, Zoe Dăian, nepoata lui Arsenie Boca, vorbeşte cu lacrimi în ochi despre cel considerat Sfântul Ardealului. Părintele este cel care a şi crescut-o. În semn de recunoştiinţă pentru ce i-a oferit, femeia merge des la mormântul unchiului său pentru a se ruga şi spune că încă îi simte prezenţa.

Nepoata lui Arsenie Boca, dezvăluiri emoţionante despre unchiul său: ''Avea reacţii neobişnuite pentru lumea de atunci!''
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Sep 2021   •   10:52

 Nepoata părintelui Arsenie Boca, singura rudenie de sânge ce o mai are părintele, s-a refugiat, la 90 de ani, în "Casa Mea Eden'', un cămin de bătrâni din Bihor   și duce mai departe povestea călugărului.

 Am discutat și noi cu ea despre copilăria, tinerețea și viața celui ce e numit "Sfântul Ardealului", iar mesajul despre conducătorul țării este unul cutremurător.

 Părintele ne-ar îndemna la multă rugăciune, patriotism și întoarcerea la natura, o alimentație doar din ce rodește pe pământ.

Nepoata lui Arsenie Boca: "Avea reacţii neobişnuite pentru lumea de atunci"

"Tot ce a făcut m-a marcat pentru că avea reacţii neobişnuite pentru lumea de azi, lumea de atunci", a mărturisit Zoe Dăian.

 Nepoata părintelui Arsenie Boca, Zoe Dăian, ajunsă la venerabilă vârstă de 90 de ani îi impresionează pe cei care vin să o viziteze prin blândeţe şi voioşie.

Zoe Dăian povesteşte cu mult drag despre unchiul său

"Eu eram foarte legată de el pentru că atunci când m-am născut, părintele era deja la noi"

Din anii copilăriei petrecuţi în preajma lui Arsenie, Zoe Dăian îşi aminteşte cât de modest şi retras era unchiul ei, că îi plăcea să se roage, să citească şi să picteze icoane. Premoniţiile erau de asemenea un alt har al său.

"Când eram studentă la Cluj, atunci mi-am dat seama că imi scria scrisoare. Nu umbli cu capul acoperit, nu îţi pui fular la gât şi acum eşti răcită", a mărturisit Zoe Dăian.

După instalarea comuniştilor, din momentul în care părintele Arsenie a ajuns în atenţia Securităţii, Zoe l-a văzut extrem de rar, căci unchiul ei a vrut s-o protejeze şi i-a cerut să nu-l mai caute. Ultima data l-a văzut în anii '80, când a mers la mănăstirea Drăgănești.

"Vorbea puţin şi totdeauna ce vorbea era cu înţeles"

Localitatea bihoreană Şoimi, unde locuieşte Zoe, a devenit loc de pelerinaj. Cu atât mai mult cu cât pe 29 septembrie se împlinesc 111 ani de la nașterea Părintelui Arsenie Boca.

O parte din amintirile cu Părintele Arsenie Boca le-a reconstituit din poveştile părinţilor, altele i-au rămas întipărite adânc în mintea de copil, Zoe fiind martoră a tinereții călugărului dar şi partener de joacă şi prieten.

Ca de pildă faptul că Zian (n.r numele de botez al lui Arsenie Boca) era modest, serios și retras, că îi plăcea să se roage, să picteze icoane. Sau cum a învățat să cânte extrem de ușor la instrumente, numai citind partiturile ori ascultând doar notele.

Nepoata Părintelui Arsenie Boca, vindecată de COVID-19, la 90 de ani

Arsenie Boca pare că îşi veghează nepoata şi acum.

În vârstă de 90 ani, după ce a supraviețuit unui atac cerebral, în urma căruia a stat în comă mai mult de o lună şi a învins o formă severă de COVID-19, Zoe Dăian spune că simte prezența părintelui Arsenie care o ocrotește.

"Am suferit după un COVID groaznic care a lăsat urme. M-am rugat lui şi mi-a venit o linişte. Parcă îmi spunea: Fii liniştită că eu sunt lângă tine", a spus doamna Zoe.

Femeia spune că unchiul ei i-a rămas aproape şi după moarte, ajutând-o să treacă peste un divorţ dureros, ghidând-o să-şi crească şi să-şi educe fiica, pe Mihaela, care acum e asistentă medicală stabilită în Grecia, împreună cu nepoata ei, arhitectă.

 

 

×
Subiecte în articol: nepoata Arsenie Boca Zoe Dăian reactii Bihor
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close