Antena 3 CNN Actualitate INFERNUL continuă! Codul portocaliu de caniculă a fost prelungit. Vezi din INFOGRAFIC cum trebuie să lupţi împotriva căldurii

INFERNUL continuă! Codul portocaliu de caniculă a fost prelungit. Vezi din INFOGRAFIC cum trebuie să lupţi împotriva căldurii

INFERNUL continuă! Codul portocaliu de caniculă a fost prelungit.  Vezi din INFOGRAFIC cum trebuie să lupţi împotriva căldurii
de O.P.    |    10 Iul 2012   •   18:56
Meteorologii au prelungit codul galben pentru încă două zile. Miercuri şi joi, valul de căldură va persista în regiunile sud-vestice şi sudice, unde temperaturile maxime vor atinge frecvent valori de 35....37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80.


De asemenea, codul portocaliu a fost prelungit până joi inclusiv, pentru jumătatea sudică a Olteniei şi sud-vestul Munteniei, unde disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80.
Temperaturile maxime vor atinge frecvent 37....38 de grade şi izolat 39 de grade.




Prognoza meteo pentru următoarele zile

MARŢI (10 iulie)
Vremea va fi cãlduroasã în cea mai mare parte a ţãrii, local canicularã, iar dupã-amiaza va fi atins şi depãşit uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic în jumatatea sudicã şi izolat în celelate zone.În regiunile nordice, estice, sudice şi în zonele de munte vor fi înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de vânt ce vor putea lua aspect de vijelie. Pe arii restrânse cantitãţile de apa vor putea depãşi 20...25 l/mp şi izolat vor fi cãderi de grindinã. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse. Temperaturile maxime, în scãdere uşoarã îndeosebi în regiunile din jumãtatea nordicã, vor fi cuprinse între 27 şi 36 de grade, mai ridicate pânã în jurul valorii de 38 de grade în cea mai mare parte a Olteniei şi local în Muntenia. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 14 şi 24 de grade, uşor mai scãzute în depresiuni. Presiunea atmosferica nu va avea variaţii importante.

MIERCURI (11 iulie)
În estul, sud-estul ţãrii şi la munte, îndeosebi în cursul zilei, vor fi averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi condiţii de grindinã. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar manifestãrile de instabilitate atmosfericã se vor semnala izolat. Temperaturile maxime vor avea valori de la 27 de grade în nordul Moldovei şi în Delta Dunãrii, pânã la în jur de 37 de grade în Oltenia şi sud-vestul Munteniei. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 13 şi 24 de grade, uşor mai scãzute în depresiuni. Presiunea atmosferica nu va avea variaţii importante.

JOI (12 iulie)
Vremea va fi în general instabilã în regiunile din jumãtatea nordicã a ţãrii, unde vor fi înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi condiţii de grindinã. În restul teritoriului cerul va fi variabil, astfel de fenomene se vor semnala izolat, iar valorile termice vor caracteriza o vreme cãlduroasã, canicularã în Câmpia Românã. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 27 şi 37 de grade, iar cele minime între 14 şi 24 de grade, uşor mai scãzute în depresiuni.



Ultimele trei zile au fost de coşmar pentru gălăţeni.  Numărul apelurilor primite la Serviciul Judeţean de Ambulanţă a crescut cu 20% faţă de o perioadă obişnuită.
 
Persoanele cu probleme de sănătate nu mai au curaj să iasă din casă la peste 35 de grade şi se răcoresc cum pot.  Autorităţile au pus la dispoziţia gălăţenilor şapte puncte de prim ajutor în supermarketuri.

La Piteşti, căldura a lăsat străzile pustii. Chiar şi muncitorii care lucrau la refacerea drumurilor s-au retras la umbră.

Autorităţile au luat măsurile necesare pentru perioadele cu temperaturi excesiv de ridicate.Oamenii sunt sfătuiţi de medici să nu umble în soare şi să se protejeze dacă sunt nevoiţi totuşi să iasă din casă. Nu toţi respectă însă recomandările.

În Capitală au fost instalate mai multe puncte de prim ajutor. În sectorul 4 există corturi dotate cu apă şi personal care poate acorda primul ajutor. Iar oamenii primăriei au împărţit oamenilor pe stradă peste 20 de mii de sticle cu apă plată.

În acelaşi timp, angajaţii primăriei sectorului 4 împart pliante care conţin recomandările medicilor, cu privire la măsurile de protecţie împotriva caniculei.


×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close